Terug

Volg Hart van Nederland

Uitpubliek niet meer welkom bij thuisduels SC Cambuur na rellen

Sport

23 feb 2023, 20:27

SC Cambuur mag de rest van het seizoen geen uitpubliek meer ontvangen bij thuisduels. Dat heeft burgemeester Sybrand Buma van de gemeente Leeuwarden besloten vanwege aanhoudende en toenemende verstoringen van de openbare orde rondom de thuisduels van de Friese club. Cambuur zegt 'zeer teleurgesteld' te zijn in de beslissing van de burgemeester.

Afgelopen zondag braken er nog rellen uit in Leeuwarden. Aanhangers van de twee ploegen zochten afgelopen zondag bij het stadion van SC Cambuur de confrontatie met elkaar. De relschoppers bekogelden elkaar onder meer met stenen, stukken hout en stukken beton en richtten verschillende vernielingen aan.

De ME moest in actie komen zodat de bussen van de bezoekende supporters uit Heerenveen veilig konden vertrekken. Ook hierna bleef het onrustig. Relschoppers vernielden politievoertuigen, gooiden met stenen naar agenten en pleegden ook rond het stadion veel vernielingen. Een politiepaard raakte gewond toen het dier door een steen werd geraakt. In totaal zijn er acht relschoppers aangehouden.

Weekeind was 'absoluut dieptepunt'

Het is niet voor het eerst dat het misgaat en daarom is de maat nu vol voor Buma. De burgemeester is tot dit besluit gekomen na overleg in de driehoek, die bestaat uit het Openbaar Ministerie, de politie en burgemeester. Het geweld en de ongeregeldheden na de thuiswedstrijd tegen SC Heerenveen afgelopen weekend waren een absoluut dieptepunt, meldt de gemeente.

SC Cambuur zegt in een bericht op hun site 'zeer teleurgesteld' in de beslissing van Buma. Algemeen Directeur Ard de Graaf: “Laten we voorop stellen dat er afgelopen weekend een hoop dingen fout zijn gegaan en dat we dit ten zeerste veroordelen. Dat neemt niet weg dat we enorm teleurgesteld zijn in dit besluit omdat nu een grote groep welwillenden de dupe wordt van het wangedrag van een kleine groep. Daarnaast zijn we als club niet betrokken in dit besluit en waren we, zoals we dat in de afgelopen jaren altijd hebben gedaan, graag het gesprek aangegaan om samen tot oplossingen te komen.”

Afgelopen weekend ging het weer mis tijdens een thuiswedstrijd van Cambuur:

Agenten bekogeld bij Friese derby tussen Cambuur en Heerenveen
0:38
Agenten bekogeld bij Friese derby tussen Cambuur en Heerenveen

Hart van Nederland/ ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.