Terug

Volg Hart van Nederland

Steeds meer vrouwen aan de start van de Amstel Gold Race

Sport

9 apr 2022, 22:13

Wielrennen wordt steeds populairder en dan vooral onder vrouwen. De tijd dat alleen maar mannen ’s ochtends de deur achter zich dicht trokken voor een tochtje op de racefiets is echt voorbij. Dat merkt ook de organisatie van de Amstel Gold Race.

Precies twintig jaar geleden werd de eerste toerversie gereden van de grootste wielerronde in ons land. Toen was nog maar 2 procent van de deelnemers vrouw. Zaterdag ligt dat aantal veel hoger, namelijk op 20 procent.

Iemand die ook meefietst is Karen Venhuizen uit het Drentse Zuidlaren. Zij stapte zaterdagochtend vroeg met een groep vriendinnen op de fiets voor de 100 kilometer lange route. Allemaal zijn ze verknocht aan de racefiets. "Dit is mijn zesde keer, de meeste van ons hebben hem al vaker gereden. Wij fietsen eigenlijk elk weekend samen en dit is gewoon de mooiste ronde", vertelt ze aan Hart van Nederland. Vooral het sociale aspect van fietsen is wat het een leuke sport maakt. "Alleen fietsen vind ik helemaal niets, maar samen met vriendinnen wordt het al snel gezellig."

Gelijke beloning

Iemand die ook blij is met de flinke toename fanatieke vrouwen is oud-wielrenster Leontien van Moorsel. "Ik word daar heel blij van", zegt ze tegen Hart van Nederland. Tijdens de coronapandemie was wekenlang alles dicht, maar kon je nog wel een rondje fietsen. Van Moorsel zag toen al dat veel meer vrouwen het wielrennen aan het omarmen waren. "Tijdens mijn ronde kwam ik vaker vrouwen tegen dan mannen, dat was vroeger wel anders", lacht ze.

Naast de stijging van het aantal vrouwen in de sport is er nog meer goed nieuws. Vrouwen die meedoen aan de Amstel Gold Race kunnen vanaf dit jaar rekenen op hetzelfde prijsgeld als de mannen. Voor zowel de mannen als bij de vrouwen is de totale prijzenpakket dit jaar 40.000 euro. De mannen en vrouwen die de ronde winnen kunnen allebei 16.000 euro bijschrijven op hun rekening. Vorig jaar moest winnares Marianne Vos het doen met 'slechts' 2.500 euro.

Vos slaat de Limburgse heuvelklassieker zondag over. De Nederlandse wielrenster wil zich zo goed mogelijk voorbereiden op Parijs-Roubaix, de klassieker die volgende week op het programma staat.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.