Terug

Volg Hart van Nederland

Shorttracksters sluiten WK af met wereldtitel op de aflossing

Shorttracksters sluiten WK af met wereldtitel op de aflossing

Sport

12 mrt 2023, 10:27

De Nederlandse shorttracksters hebben de WK in Zuid-Korea afgesloten met de wereldtitel op de aflossing. Suzanne Schulting, Xandra Velzeboer, Selma Poutsma en Yara van Kerkhof bleven nipt Zuid-Korea en Canada voor.

Velzeboer bleef haar Zuid-Koreaanse concurrente op de laatste meters net voor, nadat die even erlangs was gekomen in de laatste bocht. De jury keurde de manoeuvre goed en daarmee was het vijfde goud voor Nederland op deze WK een feit.

Drie medailles op één dag

Het betekende de derde gouden medaille voor Velzeboer op één dag. Ze won eerder met Schulting, Jens van 't Wout en Teun Boer de titel op de gemengde aflossing en was ook al de beste op de 1000 meter. Op de 500 meter prolongeerde Velzeboer zaterdag haar wereldtitel. Schulting won zaterdag de 1500 meter, waardoor de Nederlandse shorttracksters in Seoul alle titels wonnen die ze konden winnen.

De Nederlandse vrouwen zijn ook de regerend olympisch kampioen op de aflossing. Hetzelfde viertal bleef op de Spelen van vorig jaar in Beijing in de finale Zuid-Korea en China voor.

'Superspeciaal'

"Dit was een hoofddoel voor ons", zei Velzeboer bij de NOS. "Superspeciaal dat we het samen zo afmaken."

De geëmotioneerde Schulting zei heel trots te zijn op het team dat haar er doorheen had gesleept op deze laatste WK-dag. "Ik denk dat wij trots mogen zijn. We hebben gedomineerd en elke titel gepakt. Heel bijzonder hoe Xandra alle druk heeft aangekund. Ik ben zelf helemaal klaar."

Wereldtitel mannen voor China

De wereldtitel bij de mannen ging naar China, voor Italië en Zuid-Korea. De Nederlandse ploeg was eerder op de dag als tweede geëindigd in de B-finale achter Japan. Zaterdag grepen de shorttrackers naast een finaleplaats. Sjinkie Knegt uitte vervolgens kritiek op de dit seizoen steeds wisselende samenstellingen van de ploeg door bondscoach Niels Kerstholt, over wie hij eerder al openlijk harde woorden sprak.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.