Terug

Volg Hart van Nederland

Schaatsster Antoinette Rijpma-De Jong verovert eerste wereldtitel op 1500 meter

Schaatsster Antoinette Rijpma-De Jong verovert eerste wereldtitel op 1500 meter

Sport

5 mrt 2023, 15:13

Schaatsster Antoinette Rijpma-De Jong heeft in Heerenveen voor het eerst de wereldtitel veroverd op de 1500 meter. De 27-jarige Friezin was met een tijd van 1.53,54 ruim sneller dan Ragne Wiklund uit Noorwegen en Miho Takagi uit Japan.

Rijpma-De Jong werd in 2021 wereldkampioene op de 3000 meter. Op die afstand kwam ze er afgelopen donderdag niet aan te pas en werd ze zevende. Ze veroverde zaterdag een zilveren medaille op de 1000 meter.

Met volle overtuiging

Met overtuiging veroverde Rijpma-De Jong eerder dit seizoen de nationale en Europese allroundtitel en bij de NK afstanden was ze de beste op de 1500 en 3000 meter.

De Friezin had in de rit voor haar Wiklund, de titelverdedigster van de WK van 2021, naar 1.54,30 zien rijden. In haar eigen race tegen Ivanie Blondin nam ze een kleine voorsprong en profiteerde ze achter de Canadese van de laatste kruising. Ze dook 0,76 seconde onder de tijd van de Noorse.

Marijke Groenewoud raakte in de slotrit tegen Takagi al snel op achterstand en kon dat niet meer goedmaken. Met 1.55,10 eindigde de 24-jarige Friezin als vijfde. Takagi reed met 1.54,39 naar het brons.

Jutta Leerdam was in de zesde rit tot 1.55,32 gekomen. Daarmee sloot de wereldkampioene op de 1000 meter haar laatste race van het seizoen af als zevende.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.