Terug

Volg Hart van Nederland

Reddingsbrigades in actie op NK Lifesaving: 'Top van Nederland ligt hier in het water'

Reddingsbrigades in actie op NK Lifesaving: 'Top van Nederland ligt hier in het water'

Sport

10 apr 2022, 21:32

Lifeguards zijn onmisbaar in 'waterland' Nederland. Ze trainen hard om mensenlevens te kunnen redden én om elkaar te verslaan op het prestigieuze NK Lifesaving, dat dit weekend werd gehouden in Oss. "Een spectaculair evenement."

Met ontzettend veel grote en kleinere wateren en een kustlijn van meer dan 450 kilometer komen veel Nederlanders in contact met water. Het gevaarlijk ligt altijd op de loer, maar gelukkig kunnen we rekenen op reddingsbrigades door het hele land die jaarlijks veel dodelijke slachtofffers weten voorkomen.

'Eindelijk weer lekker zwemmen'

Maar hoe haal je een denkeling zo snel en veilig mogelijk uit het water en hoe werp je perfect je reddingslijn uit? Zeventien teams streden in het Golfbad in Oss om het Nederlands kampioenschap Lifesaving. "Een spectaculair evenement, dat veel mensen niet kennen", zegt voorzitter Bas van Vlijmen van de lokale reddingsbrigade tegen Hart van Nederland.

Om te bepalen wie zich mocht kronen tot Nederlands kampioen werden de reddingsbrigades beoordeeld op zeven verschillende onderdelen. Alles werd daarbij getest: snelheid, kracht, inzicht én teamwork. "Het niveau is heel hoog", ziet Van Vlijmen. "Je hebt hier echt de top van Nederland in het water liggen."

"Het ging eigenlijk best wel goed", verelt Janneke Ras na afloop van haar wedstrijd. Ze zwemt in het team van Dordrecht. "Als het meezit, zijn we weer Nederlands kampioen geworden, fingers crossed!" Janneke is "superblij" dat ze "weer lekker mogen zwemmen" nadat er vanwege de coronacrisis twee jaar lang geen wedstrijden werden gehouden.

Minder lifeguards door corona

Je kan merken dat corona is geweest, ze moeten allemaal weer een beetje wennen", stelt Wim de Klerk van Reddingsbrigade Nederland vast. Al baren de teruggelopen prestaties hem vooralsnog geen zorgen. "Ik verwacht wel dat we binnen een jaar weer terug zijn op het oude niveau."

Zorgelijker zijn de ledenaantallen van de reddingsbrigades. Die zijn door de corona-uitbraak en daaropvolgende sluitignen van de zwembaden sterk teruggelopen. Mensen die interesse hebben om lifeguard te worden zijn dan ook van harte welkom. "We hebben overal hard vrijwilligers nodig", zegt De Klerk. "Dus meld je aan!"

En wie weet staan de kersverse redders volgend jaar ook op het NK Lifesaving. Janneke kan het iedereen aanraden om mee te doen. "Er hangt een echt een fantastische sfeer", zegt ze glunderend in het afgeladen Golfbad in Oss. En die glimlach zou later nog breder worden: team Dordrecht ging er uiteindelijk inderdaad vandoor met het goud.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.