Terug

Volg Hart van Nederland

Rechter oordeelt: Formule 1 op circuit Zandvoort mag gewoon doorgaan

Rechter oordeelt: Formule 1 op circuit Zandvoort mag gewoon doorgaan

Sport

26 apr 2022, 15:21

De vergunning die verleend is voor het circuit in Zandvoort om races te organiseren zoals de Formule 1, kan in stand blijven. Dat heeft de bestuursrechter dinsdagmiddag in een bodemprocedure bepaald. Inmiddels is er al een hoger beroep aangekondigd.

De zaak, aangespannen door meerdere natuurorganisaties, draait onder meer om de vraag of de stikstofuitstoot binnen de normen blijft. Volgens Mobilisation for the Environment (MOB) klopt de gebruikte stikstofrekensom niet en wordt met het racen schade veroorzaakt aan de beschermde natuur rond het circuit.

"De vergunning leidt niet tot meer stikstofdepositie", concludeert de rechtbank echter. "De Gedeputeerde Staten van Noord-Holland mochten de vergunning verlenen aan het circuit in Zandvoort", luidt het oordeel. En daarmee wordt de aanklacht van de natuurorganisaties van tafel geveegd.

Minder stikstofuitstoot

De rechtbank stelt dat het circuit vroeger het hele jaar door gebruikt mocht worden voor auto- en motorsportactiviteiten, waaronder de Formule 1. "In de verleende vergunning is het gebruik van het circuitterrein beperkt tot 28 dagen per jaar. Ook is in de vergunning een emissieplafond opgenomen. Dit was in de oude situatie niet het geval."

Volgens de bestuursrechter zal de stikstofdepositie en -emissie hierdoor altijd minder zijn dan in de oude situatie was toegestaan. "Omdat de verleende vergunning niet leidt tot meer stikstofdepositie, is het uitgesloten dat het gebruik en het uitvoeren van werkzaamheden op het circuitterrein significante gevolgen heeft voor het nabijgelegen Natura2000-gebied."

Hoger beroep bij Raad van State

MOB laat weten in hoger beroep te gaan bij de Raad van State tegen de uitspraak. "Dat betekent dat we medio mei of juni een voorlopig oordeel hebben van de hoogste bestuursrechter, met het oog op de Formule 1 in september", verwacht jurist Valentijn Wösten namens de natuurorganisatie.

Circuit Zandvoort ziet alle rechtszaken die nog gaan komen om de Formule 1 tegen te houden, met vertrouwen tegemoet. "Dit was de 35ste juridische procedure die we hebben gevoerd voor een vergunning of een aanvraag, en we zijn voor de 35ste keer in het gelijk gesteld", aldus circuitdirecteur Robert van Overdijk.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.