Terug

Volg Hart van Nederland

Powerliften steeds populairder bij vrouwen: 'Over een paar jaar mogelijk meer vrouwen dan mannen'

Sport

30 okt 2022, 22:27

Wie dit weekend het deksel niet van zijn jampotje kreeg, kon terecht in Nijmegen. Daar verzamelden zich zondag namelijk de vijfhonderd sterkste mannen en vrouwen om te strijden in de SBD-cup: de grootste powerliftwedstrijd van de Benelux.

De organisatie van de wedstrijd ziet dat powerliften steeds populairder wordt en dan vooral bij vrouwen. De organisatie begon ooit met vijftig deelnemers en dat is inmiddels uitgegroeid tot vijfhonderd sterke vrouwen. Een van hen is de 34-jarige Ankie Timmers uit Eindhoven. De powervrouw zit al meer dan 25 jaar in de sportwereld en is een voorbeeld voor veel jongere, vrouwelijke deelnemers.

Zeker geen mannensport

Organisator van het evenement, Pardeep Kailey, ziet ook dat powerliften steeds populairder wordt bij vrouwen. "De ratio is nu ongeveer veertig/zestig, maar als je dertig jaar geleden keek was dat negentig/tien", zegt hij tegen Hart van Nederland. "Het zal me niet verbazen als het over een paar jaar gelijk is. Of dat we zelfs meer dameslifters dan -heren hebben."

Waarom de sport zo goed in de smaak valt bij vrouwen, is voor hem een raadsel. "Misschien zijn vrouwen bewuster met fitness bezig en dat het ze daarom wat eerder trekt om deze kant op te gaan. Maar iedereen heeft een eigen reden om eraan te beginnen."

Opnieuw leren lopen

Dat geldt zeker voor powerlifter Michelle de Jong. "Toen ik zeventien was, ben ik heel erg ziek geworden", vertelt ze aan Hart van Nederland. "Toen heb ik anderhalf jaar lang in een rolstoel gezeten en moest ik opnieuw leren lopen. Dat heb ik gedaan door middel van krachttraining en zo ben ik bij het powerliften beland."

Ze snapt niet dat mensen het zien als een mannensport. "Da tis het zeker niet. Ik denk dat dat komt doordat mensen vroeger het beeld hadden dat als vrouwen zware krachttraining doen, dat ze mannelijk worden. En dat is zo'n achterhaald beeld."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.