Terug

Volg Hart van Nederland

Schokkende cijfers in uitgelekt rapport: 4 op 10 dansers maakt grensoverschrijdend gedrag mee

Schokkende cijfers in uitgelekt rapport: 4 op 10 dansers maakt grensoverschrijdend gedrag mee

Sport

12 mei 2023, 21:01

Vier op de tien dansers hebben het afgelopen jaar te maken gehad met grensoverschrijdend gedrag binnen de danswereld. Dat staat in een uitgelekt conceptrapport, deels ingezien door persbureau ANP. Sportminister Conny Helder reageert geschokt en is boos: "Moet echt stoppen."

Dansers hebben melding gemaakt van gevallen waarin iemand verbaal, non-verbaal of fysiek te ver is gegaan. De minister betreurt dat het rapport nu gelekt is. Ze heeft het zelf nog niet ingezien.

Omdat er signalen van grensoverschrijdend gedrag waren, heeft Helder grootschalig onderzoek laten doen 'naar de cultuur, de aard en omvang van grensoverschrijdend gedrag in de danssector'.

Voormalig danseres Kim Koumans trok aan de bel en zorgde ervoor dat er een grootschalig onderzoek werd ingesteld. Ze deelde haar schokkende verhaal eerder bij Hart van Nederland:

Strijd van Kim Koumans werpt vruchten af: onderzoek naar dansmisbruik
2:17
Strijd van Kim Koumans werpt vruchten af: onderzoek naar dansmisbruik

De minister wil een centrale, onafhankelijke plek oprichten waar sporters met hun meldingen terecht kunnen en waar alle taken en kennis rondom zulke thema’s onder één dak zitten. Daarnaast wordt gewerkt aan een dansalliantie waar betrokken instanties binnen de dans samenwerken in de aanpak tegen grensoverschrijdend gedrag.

Verschrikkelijke gebeurtenissen

Totdat het meldpunt en de alliantie er zijn, kunnen slachtoffers nog terecht bij de bestaande meldpunten, stelt de minister. Zoals bij het centrum voor veilige sport. "Het is belangrijk om te weten dat je je kan melden als je deze verschrikkelijke gebeurtenissen hebt meegemaakt." De minister zal het definitieve rapport op 22 mei ontvangen. Dan zal ze ook uitgebreider reageren.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.