Terug

Volg Hart van Nederland

Nieuw meldpunt voor misstanden in de sportwereld

Sport

29 mrt 2023, 07:49

Er komt een onafhankelijk integriteitscentrum voor de sport dat zich moet gaan bezighouden met grensoverschrijdend gedrag, doping en matchfixing. Dat heeft minister voor Sport Conny Helder aangekondigd. Het idee is dat sporters daar terechtkunnen met meldingen, maar ook met vragen. Het is nog onbekend wanneer dat centrum volledig zal draaien.

"Discriminatie en grensoverschrijdend gedrag beïnvloeden het plezier in sport en vormen een bedreiging daarvoor. Daarnaast ondermijnen het gebruik van doping en matchfixing de integriteit en maatschappelijke waarde van sport", aldus Helder in een verklaring bij de aankondiging. Ze zegt hier deze kabinetsperiode "echt grote stappen" in te willen zetten.

De eerste stap is om het Centrum Veilige Sport Nederland (CVSN), dat nu nog onderdeel is van sportkoepel NOC*NSF, bij het onafhankelijke centrum onder te brengen. Volgens Helder doet het CVSN "met veel inzet en deskundigheid" zijn werk, maar is het tijd om dit werk met meer onafhankelijkheid te laten doen.

Speciaal tuchtrecht

Voor de sport bestaat ook speciaal tuchtrecht, maar de minister schrijft aan de Tweede Kamer dat dat "in sommige zaken niet heeft kunnen bieden wat ervan verwacht werd". Daarbij verwijst minister Helder met name naar de manier waarop met de zaken van oud-turnsters is omgegaan. Ze wil het Instituut Sportrechtspraak niet opheffen, maar wel verbeteringen doorvoeren in de bemensing en opzet daarvan.

In 2013 beschreef oud-turnster Stasja Köhler in het boek 'De onvrije oefening' samen met Simone Heitinga wat zij als turnsters in het verleden meemaakten met turncoach Gerrit Beltman. Zo werd er volgens Köhler en Heitinga op ze gespuugd en werden ze geslagen:

Turnsters doen boekje open over psychische en lichamelijke mishandeling
1:51
Turnsters doen boekje open over psychische en lichamelijke mishandeling

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.