Terug

Volg Hart van Nederland

Viaplay-commentaar onder vuur om Ricciardo-uitspraak, maar wie heeft gelijk?

Viaplay-commentaar onder vuur om Ricciardo-uitspraak, maar wie heeft gelijk?

Sport

23 apr 2022, 18:35

Een knokkende Max Verstappen heeft de eerste sprintrace van het seizoen op het circuit van Imola gewonnen, maar voor kijkers van Viaplay houden de ergernissen aan. Op sociale media lieten honderden Formule 1-fans van zich horen, vooral om een punt duidelijk te maken: de commentatoren zouden niet weten hoe je de naam van de Australische coureur Daniel Ricciardo moet uitspreken. Maar klopt dat wel?

Viaplay kan in de ogen van veel kijkers ook dit weekend nog niet veel goed doen. De stream loopt slecht, er wordt een vrije training aangekondigd die vanwege de sprintrace niet gepland staat en de commentatoren kunnen ook niets goed doen. Massaal laten fans weten dat de naam Ricciardo ook als zodanig uitgesproken moet worden, en niet als Ricardo - zoals commentatoren Nelson Valkenburg en Melroy Heemskerk doen.

"Mijn god... Het is Ricciardo. Met een i. Niet Riccardo. Leer in ieder geval de namen van de rijders", reageert Mark van Brecht op Twitter." "Misschien eens trending maken! Zouden ze het dan snappen? #Ricciardo" stelt Manon Cleef ook voor om het punt duidelijk te maken.

Met of zonder 'i'

De vraag is dus, hoe spreek je het wel uit? Als 'Riccardo' of 'Ricciardo', dus met een 'i' ertussen? Formule 1-veteraan Olav Mol, die tot vorig jaar het officiële Nederlandse commentaar verzorgde, spreekt de naam uit mét een 'i'. Ook Viaplay-verslaggever Allard Kalff spreekt het op dit manier uit. De manier die ook door de fans als de juiste manier wordt geaccepteerd.

Het idee is dat de achternaam uit het Italiaans komt, en daarom met de 'i' uitgesproken moet worden. Toch is dit dan ook niet de juiste manier. Als je het op de Italiaanse wijze uitspreekt, wordt het 'Ri-tsjardo', met een rollende 'r' en de twee c's als 'tsj'.

Hoe zegt ie het zelf?

Kortom, misschien kan je het best bij Daniel Ricciardo zelf te raden gaan hoe hij zijn naam zelf uitspreekt. En daarop komt een duidelijk antwoord: de coureur van McLaren spreekt het zelf ook uit als Ricardo, zonder tweede 'i' en zonder rollende 'r'. Dat is te zien in onderstaande video en zo laat ook F1-journalist Alan Baldwin weten. Gelijk voor commentatoren Valkenburg en Heemskerk? Of moeten we toch de meer Italiaanse stijl aanhouden?

Beeld: ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.