Terug

Volg Hart van Nederland

MVV-supporters twintig jaar niet meer welkom in stadion na racistische uitlatingen

MVV-supporters twintig jaar niet meer welkom in stadion na racistische uitlatingen

Sport

14 apr 2022, 18:33

Vier supporters van MVV krijgen een landelijk stadionverbod van 20 jaar opgelegd. Op 25 februari hebben zij verdediger Seydine N'Diaye van FC Dordrecht racistisch bejegend. De afdeling stadionverboden van de KNVB onderzoekt nog de rol van een vijfde fan van de club uit Maastricht.

De vier fans krijgen de maximale straf voor hun wangedrag. De KNVB stelde begin 2020 samen met de overheid het aanvalsplan 'ons voetbal is van iedereen' op, bedoeld om racisme en discriminatie tegen te gaan. Tegelijkertijd werd het maximale stadionverbod voor dergelijke overtredingen verdubbeld van 5 naar 10 jaar. Die 10 jaar kunnen nog worden verdubbeld als een voetballer het slachtoffer is. N'Diaye, heeft ook bij de politie aangifte gedaan van racisme.

Scheidsrechter Richard Martens legde de wedstrijd tussen Dordrecht en MVV in de slotfase stil, nadat N'Diaye, een Fransman van Senegalese afkomst, hem had verteld dat hij racistisch bejegend werd door supporters van MVV. Uiteindelijk keerden de spelers van beide clubs terug op het veld. De wedstrijd werd hervat met een inworp. Daarna knielden alle spelers en ook de scheidsrechter op het veld, het inmiddels bekende statement tegen racisme. Direct daarna floot Martens af.

MVV neemt afstand van actie

MVV valt volgens de aanklager betaald voetbal niets te verwijten. Volgens hem heeft de club alle noodzakelijke maatregelen getroffen om de misdragingen van een deel van de eigen aanhang tegen te gaan. MVV nam na de wedstrijd ook duidelijk afstand van het wangedrag van een deel van de meegereisde fans.

Ook ging de club in overleg met de supportersvereniging om herhaling te voorkomen. MVV wist uiteindelijk vijf supporters te identificeren. Vier van hen hebben nu een stadionverbod van 20 jaar opgelegd gekregen. Voor de vijfde fan dreigt dezelfde straf.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.