Terug

Volg Hart van Nederland

Schouten sluit 'lastige periode' af met fantastisch goud op 5000 meter

Schouten sluit 'lastige periode' af met fantastisch goud op 5000 meter

Sport

5 mrt 2023, 18:44

Irene Schouten heeft bij de WK afstanden in Heerenveen de wereldtitel op de 5000 meter geprolongeerd. De regerend olympisch kampioene versloeg in de slotrit met een baanrecord en een Nederlands record van 6.41,25 haar Noorse rivale Ragne Wiklund. Martina Sablikova uit Tsjechië pakte het brons.

Het wilde voor Schouten na een moeizaam seizoen eerder nog niet lukken om wereldkampioen te worden. Ze werd door Wiklund geklopt op de 3000 meter en moest op de massastart genoegen nemen met het brons. Op de ploegachtervolging werd Schouten met teamgenoten Marijke Groenewoud en Joy Beune gediskwalificeerd.

Schouten kwam in de slotrit uit tegen Wiklund die eerder op de middag nog zilver had gegrepen op de 1500 meter. De 30-jarige Noord-Hollandse ging in het begin gelijk op met de Noorse, maar reed in de laatste vijf ronden bij haar weg. Met een tijd die beter was dan die van haar gouden olympische race uit Beijing kwam ze over de finish en kon eindelijk weer glimlachen. Bij coach Jillert Anema riep de zege na alle tegenslagen zelfs tranen op.

Lastige tijd

De drievoudig olympisch kampioene gaf bij de NK afstanden in februari toe dat ze mentaal een lastige tijd had doorgemaakt dit seizoen. Ze was al niet gestart op de NK en EK allround en sloeg de laatste twee wereldbekerwedstrijden in Polen over om zich voor te bereiden op deze WK. In aanloop naar het toernooi in Thialf zei Schouten al dat het weer beter ging, maar een titel kwam er nog niet. Bij haar laatste kans was het alsnog raak en met een indrukwekkende tijd.

Sanne in 't Hof kon in haar rit Sablikova, de tienvoudig wereldkampioene op deze afstand, niet bijhouden. De Tsjechische kwam tot 6.47,78. Van 't Hof kwam binnen in 6.54,77 en werd vijfde.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.