Terug

Volg Hart van Nederland

Helft sportclubs dreigt failliet te gaan door hogere kosten en minder leden: 'Dat doet pijn'

Helft sportclubs dreigt failliet te gaan door hogere kosten en minder leden: 'Dat doet pijn'

Sport

31 mrt 2023, 17:33

Bestuurders van sportverenigingen in ons land maken zich ernstige zorgen over het voortbestaan van hun club, zo blijkt vandaag uit onderzoek van het Register voor Verenigingsbestuurders (RVVB). Volgens het rapport dreigt de helft van alle verenigingen failliet te gaan door stijgende kosten en teruglopende ledenaantallen.

Veel sportverenigingen hebben de afgelopen maanden al voor een uitdaging gestaan vanwege de hoge gas- en energieprijzen. Een maatregel zoals een doucheverbod werd niet geschuwd, kantines bleven dicht. Alles om kosten te besparen. De vraag is of ze de volgende winter gaan halen.

Ook in Heerlen maken ze zich grote zorgen:

Helft sportclubs dreigt om te vallen, ook in Heerlen maken ze zich erge zorgen
1:45
Helft sportclubs dreigt om te vallen, ook in Heerlen maken ze zich erge zorgen

Daniel Klijn van Register voor Verenigingsbestuurders deed onderzoek naar de situatie in het hele land. "Uit een rondgang bleek dat clubs hun reserves aan het opeten zijn door de inflatie en de energiecrisis. Volgende winter gaan clubs echt omvallen."

Het probleem is dat de overheid een club ziet als bedrijf maar ze vergeten dat het vrijwilligers zijn, zegt Klijn. "We vragen zoveel van de bestuurders, die staan echt op omvallen. Ze moeten zorgen voor een veilig sportklimaat, ze moeten leden helpen die geen eigenlijk geen geld hebben voor de contributie. Om een evenementje te organiseren moeten ze een 30 pagina's tellend dossier invullen. De helft van die mensen is overbelast."

Rapport

Voor PvdA-Tweede Kamerlid Mohammed Mohandis is het rapport aanleiding voor een actieplan dat volgende week wil overhandigen aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Hij bezocht samen met Daniel Klijn veel clubs in het land voor het onderzoek van RVVB.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.