Terug

Volg Hart van Nederland

Drukte in Zandvoort en op NS-stations al uren voordat Formule 1 begint

Formule 1

2 sep 2022, 10:34

De eerste Formule 1-bolides gaan pas om 12.00 uur de racebaan op, maar Zandvoort stroomt al vroeg vol met racefans. De tribunes langs de racebaan beginnen ook langzaam op te vullen. Ook op de camping vlakbij het circuit, en aan de toegangspoort van het circuit begint het te leven. Vandaag staan de vrije trainingen op het programma. Zaterdag is de kwalificatie en Max Verstappen komt samen met de anderen zondagmiddag in actie 'voor het echie.'

Met kleine oogjes lopen de eerste mensen sloffend naar het toiletgebouw en wordt er een vluchtig ontbijt genuttigd. "We hebben weinig geslapen maar dat mag de pret niet drukken", laat een van de campingasten weten.

Drukte op stations

Niet alleen op de camping is het al druk, ook op station Haarlem zijn er al tientallen fans gespot met oranje kleding of shirts van raceteams als Red Bull, Ferrari en McLaren. Op station Amsterdam Centraal staat perron 1, waar de trein naar Zandvoort vertrekt, al goed vol met Formule 1-fans. De NS laat weten dat de treinen richting het circuit niet vol weggaan. "Zo kunnen er ook nog op de tussengelegen stations mensen instappen". laat een woordvoerder van de NS weten.

Eenmaal op treinstation Zandvoort aan Zee lopen honderden bezoekers over de boulevard van het dorp naar de ingang van het circuit.

Wachten op je favoriet

Buiten het terrein hopen fans hun favoriete coureurs en andere Formule 1-bekendheden te zien. Vader Ivo en moeder Martine mogen pas van hun kinderen door de entreepoortjes zodra hun lievelingscoureur Lando Norris voorbij is gereden. Ook Delphine en haar zoon Romain staan te wachten bij de ingang en gaan pas naar binnen als ze naar minstens één coureur hebben gezwaaid.

Elke auto die het terrein opgaat, wordt goed bekeken of er een bekendheid inzit. Zodra teambaas Christian Horner van Red Bull Racing, het team van Max Verstappen, langsrijdt, heten liefhebbers hem welkom met luid gejuich.

Volkslied

Het volkslied vooraf aan het race op zondag wordt dit jaar gezongen door zangeres Floor Jansen. In de radioshow Jan-Willem Start Op op NPO Radio 2 vertelt ze het 'ongelofelijk spannend' te vinden om op te treden voor de Formule 1-fans.

"Ik kijk ernaar uit, maar ik vind het zeker spannend", aldus Jansen. Met haar eigen band Nightwish staat Jansen regelmatig op grote podia. "Maar dit is wel een heel stuk out of the comfortzone", vervolgt ze. "Je hebt een minuut om alles te bewijzen. Je staat ook voor zo'n blik coureurs die gespannen zijn omdat ze willen racen. Dan is er nog veel livepubliek en achter de camera ook nog eens miljoenen mensen die thuis kijken. Het is wel ongelofelijk spannend, ja."

Straatlengte afstand

Max Verstappen staat er goed voor in het klassement. De Nederlander staat met 284 punten bijna honderd punten los van de nummer 2, zijn eigen teamgenoot, Sergio Pérez die 191 punten heeft. De top drie wordt afgemaakt door Leclerc van Ferrari met 186 punten. Na de race in Nederland zijn er nog zeven races te gaan waaronder die in Italie (Monza), De Verenigde Staten en Abu Dhabi.

Hart van Nederland / ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.