Terug

Volg Hart van Nederland

Fans van PSV en Ajax maken zich op voor bekerfinale: 'Geschiedenis schrijven'

Fans van PSV en Ajax maken zich op voor bekerfinale: 'Geschiedenis schrijven'

Sport

17 apr 2022, 12:23

Het is een wedstrijd die al dagen hét gesprek van de dag is bij de supporters van beide clubs: de bekerfinale tussen PSV en Ajax, zondagavond om 18.00 uur in de Kuip in Rotterdam. Het is alweer de vierde keer dat de teams tegenover elkaar staan dit seizoen. PSV legde vroeg in het seizoen beslag op de Johan Cruijff Schaal, Ajax was in de competitie twee keer te sterk. Wie stapt zondag als winnaar van het veld?

Willem van der Veer, misschien wel de meest iconische supporter van PSV, weet het zeker: de beker gaat dit jaar naar Eindhoven. De man die mede door zijn opvallende outfit – PSV-shirt met korte mouwen en een grote fotocamera – een bekende verschijning is geworden op de tribunes, is heel stellig in zijn prognose: "We gaan afrekenen met Ajax en pakken die cup."

'Grootste clown is er niet bij'

Van der Veer kent geen twijfels. "We hebben nog wat goed te maken tegen Ajax. Dat gevoel leeft enorm bij alle PSV’ers. Ajax zit in een neerwaartse spiraal. De coach gaat weg en de grootste clown is er zondag niet bij", zegt hij, doelend op de afwezigheid van de Brazilaanse vleugelaanvaller Antony bij de Amsterdammers.

De PSV-aanhang gaat op verschillende manieren richting de Kuip. Veel doen dat op de reguliere manier, met de trein, auto of de bus, maar er zijn ook fans die de boot, de helikopter of het vliegtuig pakken. "We willen allemaal onze eigen geschiedenis schrijven zondag", verklaart Van der Veer de opmerkelijke volksverhuizing vanuit Eindhoven.

'Beker gaat naar Amsterdam'

Zanger Joop Leeuwendaal maakt zich niet zo druk over de revanchegevoelens die leven bij PSV. Hij is al meer dan vijftig jaar lid van Ajax, jeugdleider en een fervent fan van het eerste elftal. Daarnaast is hij bedenker en vertolker van clublied 'De Ajax Marsch'. Kortom: rood-wit zit hem in het bloed.

Ondanks de mindere vorm die het elftal de afgelopen weken etaleert, gelooft hij heilig in een goede afloop zondag. "Het gaat inderdaad wat stroef, maar het loopt steeds goed af", klampt hij zich vast aan de resultaten van de hoofdmacht. "Wij zijn het gewend om finales en grote wedstrijden te spelen. Bovendien keren Mazraoui en Martinez terug in het elftal. Die beker gaat naar Amsterdam. Ik zou zeer teleurgesteld zijn als het anders wordt."

'Nemen die beker mee terug'

Natuurlijk is Joop volledig in de ban van de bekerfinale, maar voor de rasajacied is de zaterdag niet anders dan anders. Eerst een wedstrijdje spelen op De Toekomst met het jeugdteam waarvan hij leider is. Misschien zit er wel een nieuwe Marco van Basten tussen.

Fabian Nagtzaam van de supportersvereniging van Ajax sluit zich aan bij de woorden van Leeuwendaal. "Joop heeft het altijd goed. We gaan met duizenden Amsterdammers die kant op en nemen de beker mee terug."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.