Terug

Volg Hart van Nederland

'Elfstedentocht nog maar eens in de 20 jaar vanwege klimaatverandering'

Sport

10 jan 2023, 18:42

De kans op een Elfstedentocht wordt volgens het KNMI steeds kleiner. Kwam het de vorige eeuw nog ongeveer eens in de vijf jaar voor, ligt die kans nu nog maar op eens in de twaalf jaar. En als we de aarde nog eens twee graden opwarmt, maken we mogelijk nog maar eens in de twintig jaar een tocht mee.

Dat maakte het KNMI dinsdag bekend. "Voor een Elfstedentocht moet alles kloppen", zeggen ze. Maar door het opwarmende klimaat kunnen koude periodes aan het einde van deze eeuw zo'n 2 tot 3 procent korter zijn. Dat is niet veel, maar "die ene dag kan net het verschil maken".

Eisen

Voor de Elfstedentocht moet het zo'n vijftien dagen achter elkaar vriezen, met een gemiddelde temperatuur van -4,2 graden. Als het in die dagen sneeuwt, kan dit leiden tot slechter ijs en bij zonnig weer groeit het ijs mogelijk ook minder snel aan.

De laatste Elfstedentocht was in 1997. In 2012 ontstond nog wel Elfstedenkoorts, maar toen was het ijs op meerdere plekken niet dik genoeg. Het KNMI concludeerde destijds dat de ijsgroei voor een groot deel was afgeremd door de sneeuw die viel kort nadat de meren waren dichtgevroren. Ook ging er een warme periode vooraf aan de koudegolf. In een kouder klimaat was de benodigde dikte van het ijs mogelijk wel gehaald.

ANP

Bovenstaande video was eerder te zien bij Hart van Nederland.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.