Terug

Volg Hart van Nederland

Elfstedentocht-helden gezocht voor reünie van de Hel van '63: 'Ik moest ook aan mijn kinderen denken'

Sport

5 jan 2023, 22:33

Het Schaatsmuseum in het Friese Hindeloopen zoekt de 69 toertochters die tijdens de Elfstedentocht van '63, ook wel de Hel van 1963 genoemd, het welbekende Elfstedenkruisje bij elkaar hebben geschaatst.

Op 18 januari wil het museum een reünie organiseren voor de deelnemers van toen, uitgereden of niet, zowel recreanten als wedstrijdrijders. Op deze datum is het namelijk precies 60 jaar na de hel van '63. Maar deze mensen zijn vanwege hun leeftijd niet makkelijk te vinden en bereiken.

Zwaarste Elfstedentocht ooit

Over de Hel van 1963 is gigantisch veel gezegd en geschreven, met zelfs een film op het witte doek. De Elfstedentocht van dat jaar was zwaar met een uitvalpercentage dat nooit is geëvenaard. Van de meer dan 9200 recreanten haalden maar 69 bikkels de finish.

De inmiddels 87-jarige Jelle Smid was tijdens zijn deelname aan de beruchte Elfstedentocht destijds 28 jaar oud. Het was toen niet zijn eerste keer dat hij met de wedstrijd meedeed.

"Ik begon fit, maar bij Franeker keerde ik toch écht om. Ik durfde niet meer met zo'n hoge bult sneeuw kon het ook haast niet meer. Ik had een boerenbedrijf en twee jonge kinderen thuis, daar moest ik aan denken", Laat Smid weten aan Hart van Nederland.

Herinneringen ophalen

Jan Kooiman, voorzitter van stichting Vrienden van het Schaatsmuseum beaamt dat veel mensen rondom Franeker zijn afgehaakt. Zo vertelt Kooiman aan Hart van Nederland: "Treinen vanuit Bolsward terug naar Leeuwarden zaten helemaal vol. Ik heb verhalen gehoord van wedstrijdschaatsers die lopend verder gingen omdat dit sneller zou zijn. Het was gewoon van geen doen."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.