Terug

Volg Hart van Nederland

Duo-scheidsrechters als oplossing voor tekort: Leo en Willie fluiten ieder op eigen helft

Sport

9 okt 2022, 19:42

Scheidsrechters Leo Oosterlaar en Willie Mars hebben een creatieve oplossing gevonden voor het tekort aan scheidsrechters. Ze fluiten de wedstrijd gewoon samen. Dat klinkt op het eerste gezicht onlogisch: voetbalclubs hebben te weinig scheidsrechters, en dan zet je er twee in het veld. Maar op deze manier wordt het fluiten wel aantrekkelijker.

Het lukt Leo door lichamelijke mankementen gewoon simpelweg niet meer om het hele veld door te lopen. Daarom nemen de vrienden elk een helft van het veld op zich. En buiten dat: Met z'n tweeën zie je gewoon meer.

Oud-teamgenoten Leo en Willie bedachten het idee toen het niet goed ging met de fysieke gesteldheid van beide heren. "We konden niet meer voetballen en wilden graag iets voor onze vereniging doen", legt Willie uit. In eerste instantie ging de club ervan uit dat het niet zou mogen, maar de KNVB keurde het goed. Een goede keuze, beaamt Willie. "Beter twee halve scheidsrechters dan helemaal niets."

'Een helft in de gaten houden lukt wel'

Leo, de andere helft van het fluitduo, was ook enthousiast. Door een heupmankement kon hij niet meer voetballen. Met zijn vijftien jaar ervaring als scheidsrechter leek dit de perfecte oplossing om zich toch in te zetten voor de club. "Ik kan niet zo hard lopen, maar ik ben 62 jaar dus een helft in de gaten houden lukt wel."

Ook de uitwerking loopt op rolletjes. "We hebben duidelijke afspraken en dat gaat heel goed. We hebben nog geen discussies gehad", aldus Willie. De heren merken ook dat de spelers het positief ontvangen. "Ik hoor geen gejoel meer tegen de scheidsrechters. Alles wordt geaccepteerd. Vier ogen zien natuurlijk meer dan twee ogen, ons ontgaat bijna niks."

Promoten

Bovendien is het een bijkomend voordeel dat de spelers niet zelf als scheidsrechter hoeven bij te springen. "Die jongens moeten gewoon kunnen voetballen. Als iemand van het elftal zelf moet fluiten, gaat dat ten koste van het team", aldus Willie. Ook de spelers zelf zijn over het fluitduo te spreken. "Je wilt een neutrale scheidsrechter, niet iemand van je eigen of het andere team", zegt Nick Vegterlo, een van de spelers. "Dit is een hele mooie oplossing voor het scheidsrechtertekort, denk ik."

Peter Bons, oud-voorzitter van de voetbalvereniging, juicht het idee van een scheidsduo toe. "Als je niet meer kan voetballen door blessure, maar wel kan lopen is dit een uitstekende oplossing", vertelt hij. "Ook voor jongeren met een blessure die toch betrokken willen zijn, is dit een mooie uitdaging." Hij hoopt dat het idee verder zal uitrollen naar andere clubs. "Dit kan een bijdrage zijn aan de oplossing voor het scheidsrechtertekort. Ik hoop dat de KNVB dit gaat promoten."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.