Terug

Volg Hart van Nederland

Brrr... Britt traint voor het WK IJszwemmen: 'Water mag maximaal 5 graden zijn'

Sport

7 jan 2023, 13:10

Een duik in ijskoud water, je moet er maar van houden. Britt Kraaijevanger (30) uit Den Haag gaat nog net een stapje verder en gaat volgende week zelfs naar Frankrijk om deel te nemen aan het wereldkampioenschap IJszwemmen. Zaterdag neemt ze nog een laatste trainingsduik in het natuurbad in Rijswijk.

"Ik heb nu een kwartier in het water gelegen, en dat is ook wel nodig. Volgende week zwem ik vijfhonderd meter, en dan lig je ook wel even in het water", vertelt Kraaijevanger tegen Hart van Nederland. "Het feit dat ik in het koude water lig, is al een prestatie."

Zonder wetsuit

In de zomer zwom Kraaijevanger nog in open water, maar in de winter ging ze met een groepje mee ijszwemmen. En dat is toch echt andere koek, want het water is dan geen 19, maar maximaal 5 graden Celsius, aldus Kraaijevanger. "Laatst zwom ik zelfs in water van 1,9 graden Celsius." Gewoon in een badpak, want een wetsuit dragen is volgens de reglementen uit den bozen.

"We trainen op basis van de regels van de bond, dus nooit alleen en altijd met opvallende badmuts of badpak. We dragen geen wetsuit, anders is het geen ijszwemmen. Dat zou wel heel makkelijk zijn."

Medaillekansen

Vorig jaar heeft Kraaijevanger ook deelgenomen aan het wereldkampioenschap in Polen. Ze wist toen twee gouden en een bronzen medaille in de wacht te slepen. Of dat ook dit jaar weer gaat lukken, durft ze nog niet te zeggen. "Door corona deden er veel minder mensen mee. Nu zijn er ongeveer zeshonderd deelnemers, dus ook meer concurrentie. Er zal een tandje bij moeten."

Het fijnste moment is volgens de zwemster als je uit het water komt. "Het gevoel is moeilijk te omschrijven, maar het komt in de buurt bij euforie. Je voelt je wakker, fit en bent trots op wat je lichaam aankan."

Snel een warme douche na de wedstrijd is vervolgens helaas geen optie. "Je lichaam moet langzaam opwarmen door te bewegen en bijvoorbeeld iets warms te drinken. Er is namelijk risico op onderkoeling."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.