Terug

Volg Hart van Nederland

Applaus voor profvoetballer na coming-out, homoacceptatie weer stapje dichterbij?

Sport

21 feb 2023, 14:21

Profvoetballers die tijdens hun spelerscarrière uit de kast zijn gekomen, zijn misschien maar op één hand te tellen. De Tsjech Jakub Jankto van Sparta Praag deed het zondag, en dat werd tijdens een wedstrijd beloond met een warm applaus. Omdat er nog altijd een taboe heerst op het uiten van je geaardheid in de voetbalwereld, zijn voetballers soms angstig voor reacties van fans. Is de homoacceptatie in ons land door het applaus voor de Tsjech nu weer een stapje dichterbij?

Met een video op sociale media maakte Jankto vorig weekend bekend dat hij op mannen valt. Evgeniy Levchenko van Vereniging van Contractspelers ziet de Tsjechische Jankto als een voorbeeld voor Nederlandse voetballers die nog niet uit de kast zijn gekomen. "Ik ben heel blij dat hij het heeft gedurfd", zegt hij. "Ik ben ook blij en trots dat supporters van zijn club op deze manier reageren en positief zijn naam scanderen."

Op onderstaande beelden is de coming-out video te zien van Jankto en het applaus dat hij kreeg van het publiek:

Applaus voor profvoetballer na coming-out, homoacceptatie weer stapje dichterbij?
2:03
Applaus voor profvoetballer na coming-out, homoacceptatie weer stapje dichterbij?

Zelf uit de kast

Dat voetballers onzeker zijn over de reacties op een coming-out, weet Mike Gerritsen als geen ander. Hij is speler van amateurclub SV Helios uit Deventer en kwam twee jaar geleden zelf uit de kast. Vol bewondering keek hij naar de coming-out video van de Tsjech.

"Het is indrukwekkend en mooi om te zien", vertelt hij tegen Hart van Nederland. "Ik denk dat hij ook bang was hoe iedereen erop ging reageren, maar iedereen is er heel positief over. Het is mooi dat het gebeurt en hopelijk gaan er veel volgen." Volgens Mike is het de hoogste tijd dat een profvoetballer uit de kast komt. "Dat zou geweldig zijn. Dan gaat het balletje nog sneller rollen, denk ik."

Homofobe spreekkoren

Ondanks de warme reacties in Tsjechië, is helaas nog lang niet overal sprake van acceptatie. Dit weekend ging het namelijk nog mis bij de wedstrijd van FC Utrecht tegen PSV. Televisiekijkers merkten beledigende teksten op van de thuissupporters richting de spelers van PSV. Teksten als 'alle boeren zijn homo' en 'Xavi Simons is homo' klonken gedurende de wedstrijd vanaf de tribunes in Stadion Galgenwaard. Levchenko is niet te spreken over de homofobe spreekkoren. "Ik ben boos en teleurgesteld over de manier waarop hij werd uitgejoeld."

Ook de KNVB is hiervan geschrokken. De voetbalbond geeft aan juist te werken aan inclusiviteit. Afgelopen zomer startte de bond een pilot om met behulp van slimme technologie racistische en discriminerende spreekkoren tegen te gaan. Dat werd gedaan in de stadions van Feyenoord, PEC Zwolle en PSV. Het wordt ook uitgebreid met de clubs ADO Den Haag en FC Utrecht, waar het meest recente voorval gebeurde.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.