Terug

Volg Hart van Nederland

Amateurclubs Spakenburg en Katwijk maken zich op voor 'amateurklassieker' in bekerduel

Sport

8 feb 2023, 18:02

Normaal gesproken nemen voetbalclubs Spakenburg en Katwijk het tegen elkaar op in de Tweede Divisie, de hoogste amateurcompetitie van ons land. Maar woensdag staan er andere belangen op het spel: de amateurs van Spakenburg en Katwijk treffen elkaar in de achtste finales van de KNVB-beker. De winnaar van deze onvervalste amateurklassieker stoomt door naar de laatste acht van de nationale bekercompetitie.

Waar professionele clubs dagenlang de tijd nemen om zich voor te bereiden op het duel dat komen gaat, is Spakenburg-speler Youri Koelewijn gewoon op kantoor te vinden. Maar, zo blijkt, dat is meer bijgeloof dan noodzaak.

"Mijn baas is een grote Spakenburg-supporter", zo steekt Koelewijn van wal tegenover Hart van Nederland. "Vorige keer moesten we tegen FC Groningen en hadden we het zo geregeld dat ik om 11.30 uur naar huis ging. Toen wonnen we. Dus mijn baas zei dat ik nu precies hetzelfde moest doen. Dan winnen we weer."

Het voetbalgekke Spakenburg, dat met IJsselmeervogels nóg een voetbalclub op het hoogste amateurniveau aflevert, is meestal verdeeld in blauw (Spakenburg) en rood (IJsselmeervogels). In de video hieronder is te zien hoe de blauwe en rode dorpelingen voor één keer gebroederlijk toeleven naar de wedstrijd:

Blauw tegen Oranje? Fans in Spakenburg maken zich op voor bekerkraker
0:54
Blauw tegen Oranje? Fans in Spakenburg maken zich op voor bekerkraker

Koelewijn merkt dat Spakenburg langzaam maar zeker warm loopt voor de bekerclash tegen Katwijk. "Mensen hebben vrij genomen, ik krijg allemaal berichten. Vrienden gaan naar de wedstrijd toe, overal om je heen hoor je wat over die wedstrijd. Dus nu beginnen de zenuwen wel te komen.

Grote bezoekersaantallen

Frank Hartog, coördinator bij thuisploeg Spakenburg, maakt het sportcomplex woensdagochtend samen met vrijwilligers klaar voor de verwachte bezoekersstroom. "We verwachten tussen 2.200 en 2.300 mensen. Dat past makkelijk. We kunnen wel 8.000 mensen kwijt hier."

Hoewel Frank het wel gewend is om grote bezoekersaantallen te ontvangen op zijn club (Spakenburg speelt jaarlijks een derby tegen dorpsgenoot IJsselmeervogels), is het niet makkelijk om alles weer in goede banen te leiden. "Het moeilijkst is altijd om genoeg mensen op alle plekken te krijgen waar we ze willen hebben. Horeca, vrijwilligers voor de kaartjes te krijgen, stewarding. Dat is altijd een heel geregel."

Bezoekers uit Katwijk

Ook bij de bezoekende voetbalclub Katwijk kijken de spelers uit naar het bekerduel, waar overigens geen uitfans welkom zijn. "De achtste finale van de KNVB-beker, die speel je niet elk jaar natuurlijk. Ik ben heel relaxt, maar het kan vanavond wel heel spannend worden", zegt Katwijk-speler Ahmed El Azzouti.

Voor El Azzouti is de wedstrijd extra beladen, omdat hij vanaf volgend seizoen speler is bij Spakenburg. "Maar ik speel nu bij Katwijk", benadrukt hij. "Ik zal altijd willen en moeten winnen. Maar voor mij is het een extra drijfveer om nog iets extra's te laten zien."

Het bekerduel in de achtste finale van de KNVB-beker tussen Spakenburg en Katwijk begint woensdagavond om 20.00 uur.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.