Terug

Volg Hart van Nederland

6500 'voetballen' gedumpt voor deur van de FIFA als protest tegen WK in Qatar

6500 'voetballen' gedumpt voor deur van de FIFA als protest tegen WK in Qatar

Sport

1 apr 2022, 14:42

Voor het hoofdkantoor van de FIFA in Zürich (Zwitserland) zijn vrijdag 6500 zandzakken met de look en vorm van een voetbal gedeponeerd. Het is een protestactie van mensenrechtenorganisaties en de Duitse kunstenaar Volker-Johannes Trieb tegen het WK in Qatar.

De ballen zijn bedrukt met de tekst 'Het geweten van de wereld, je bent een schande'. In een verklaring zegt Trieb de gang van zaken in Qatar een schande te vinden. "Vele duizenden mensen stierven in Qatar bij het bouwen van stadions ten behoeve van het WK. Ze werden behandeld als slaven en stierven van hitte, uitputting of gebrek aan veiligheidsmaatregelen. Dat werd aanvaard door zowel de FIFA als de regering in Qatar."

6500 doden

Volgens The Guardian zijn zo'n 6500 arbeiders om het leven gekomen bij de bouw van de stadions. Zowel Qatar als de FIFA ontkent dit. In een eerdere verklaring zei FIFA-voorzitter Gianni Infantino zelfs dat het om slechts drie doden zou gaan. Ook Ronald de Boer, oud-voetballer en ambassadeur van Qatar, zei woensdagavond bij Jinek dat het dodenaantal uit zijn verband is getrokken.

Uitspraak Van Gaal

Vrijdag wordt in Doha de loting verricht voor het WK. Qatar wordt al jaren bekritiseerd vanwege de slechte werkomstandigheden van gastarbeiders. Bondscoach Louis van Gaal uitte deze week ook nog kritiek op Qatar, waarna de KNVB in gesprek moest met boze bestuurders uit het land. Van Gaal zal vrijdag niet aanwezig zijn bij de loting.

Ook in Nederland is er kritiek op Qatar, begin deze week werd de petitie van comité Cancel Qatar 2022 aangeboden aan de KNVB. ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.