Terug

Volg Hart van Nederland

Wil je kip eten? Bij dit restaurant moet je het dier zelf slachten

nieuws

5 mei 2023, 22:34

Eerst een verdoofde kip vasthouden en helpen bij het plukken van de veren, om daarna te zien hoe de kip wordt geslacht: het klinkt als de tijd van jagers en verzamelaars. Maar niets is minder waar, het is de normale gang van zaken in het Arnhemse restaurant Upstick. Wil je in het restaurant van een kippetje genieten? Dan moet je het dier eerst zelf slachten.

Vrijdag werd het restaurant geopend. Restauranteigenaar en kok Wander Alblas wil met zijn concept gasten bewust maken. "Mensen praten graag over het wel of niet toepassen van een vleestaks en of we vega-vlees wel vlees mogen noemen. Al praten we niet zo graag over wat de productie van het slachten precies inhoud. De overgang van 'dier' naar 'vlees'."

Met Upstick wil hij mensen laten zien wat vlees eten echt inhoudt. "Een dier gaat dood voor jouw stukje vlees."

Spannendste moment

De keuze voor de kip in het restaurant is dan ook geen rare, vertelt Wander. "Als je de veren uit de kip plukt, zie je letterlijk het dier in vlees veranderen."

Wat vinden gasten daar zelf van? En hoe ziet de werkwijze eruit:

Kip eten? Zelf slachten: restaurant wil eters bewuster maken
1:44
Kip eten? Zelf slachten: restaurant wil eters bewuster maken

Het hele diner staat in het thema van de cyclus van een kip. "Als voorgerecht eten mensen ook groenten, dat is namelijk het voer van de kip. We proberen dan ook het inzicht te brengen dat mensen ook prima het voer van de kip kunnen eten maar toch graag de kip zelf willen eten. Waarom kiezen ze dan voor de kip?", vraagt Wander zich af.

Het restaurant ontvangt maximaal dertig bezoekers per avond. "Per twee bezoekers wordt één kip geslacht. Er zijn vanuit de NVWA uiteraard regels voor ons. Ik kan niet meer dan tweehonderd kippen per week slachten."

Wander begeleidt het proces volledig. "Bezoekers hoeven alleen maar de kip vast te houden en in de trechter te gooien. Na de onthoofding spartelt de kip zo'n veertig seconden na. Dat is voor mensen het spannendste moment. Daarna kunnen de gasten zelf de kip gaan plukken."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.