Het kerstdiner: de een kijkt er tegenop, maar de ander vindt het een van de gezelligste momenten van het jaar. Maar wat eten we in Nederland tijdens het diner dit jaar? Is dat toch vlees op de gourmetplaat, een traditionele rollade of de stoofpeertjes volgens oma's recept? Wat er massaal wordt gegeten tijdens het kerstdiner, lees je in dit artikel. We vroegen aan het Hart van Nederland-panel wat mensen gaan eten tijdens het kerstdiner 2023. Vlees, vlees en nog eens vleesDe overduidelijke winnaar dit jaar is wederom: vlees! Maar liefst 78 procent van Nederland eet dit tijdens het kerstdiner. Om hier nog specifieker op in te gaan worden kip (12 procent), biefstuk (12 procent) en varkenshaas (11 procent) gegeten. Vlees wordt in allerlei vormen geconsumeerd op het gezellige avondje. Bijna 1 op de 3 Nederlanders (32 procent) bereidt hun vlees op een gourmetplaat. En vergeet de rollade niet, zo'n 13 procent van ons land krijgt dit op zijn bord. Van vis tot geen dierlijke producten Naast de grote winnaar, wordt vis ook geserveerd dit jaar. In Nederland eet 7 procent vis tijdens het kerstdiner. Hierbij is de garnalencocktail een veel gekozen gerecht met vis. Daarnaast gaat ook 5 procent vegetarisch eten en zelfs 1 procent veganistisch. Geen kerstdiner Toch staat niet iedereen te springen voor het kerstdiner. Volgens het panel heeft 5 procent helemaal geen kerstdiner en een andere 5 procent weet nog niet wat ze gaan eten tijdens de feestdagen.