Terug

Volg Hart van Nederland

Zussen erven bedrijfswoning maar mogen er niet wonen óf verkopen: 'Het gaat me aan het hart'

nieuws

27 jan 2023, 19:01

Tienduizenden Nederlanders staan te springen om een huis en de woningnood is nog nooit zo hoog geweest. Maar in Nootdorp staat een vrijstaande woning al drie jaar leeg. Twee zussen hebben het geërfd, maar ze kunnen er niks mee.

Het is de bittere realiteit voor de zussen Carola en Yvonne Wubben. De zussen hebben de woning geërfd van hun overleden vader maar ze mogen zelf niet in het huis wonen én verkopen mag ook niet. Extra zuur is het dan wanneer je ziet dat een bedrijfswoning 300 meter verderop wél naar burgerwoning kon worden omgezet omdat het in een andere gemeente ligt. Het is de bittere realiteit voor de zussen Carola en Yvonne Wubben.

In 2019 erven de zussen de woning in Nootdorp van hun vader. Althans, dat denken ze. Maar als snel blijkt dat hier helemaal niet gewoond mag worden omdat het een bedrijfswoning is. Hun vader had hier voorheen een tuindersbedrijf maar is daar mee gestopt toen hij met pensioen ging. De vader van Carola en Yvonne heeft hier nooit een idee van gehad en woonde er dus een tijd illegaal. Je mag namelijk alleen in een bedrijfswoning wonen als je er zelf ook werkt en dat was niet het geval bij de zussen.

Geen uitzondering

En daarom staat het huis van hun overleden vader al bijna drie jaar leeg. Voor de zussen is het een verdrietige en emotionele situatie. "Dit is het huis waar we geboren en getogen zijn. Een woning waar je eigenlijk een hele fijne jeugd hebt gehad, krijgt zo wel een zwarte schaduw".

Een logische volgende stap is dan natuurlijk om naar de gemeente te gaan met de vraag of ze de bedrijfswoning over kunnen zetten naar een 'normale' woning. Maar helaas wil de gemeente geen uitzondering maken voor de zussen. Daarom staan ze nu met de rug tegen de muur: ze mogen er niet wonen, ze mogen het niet verhuren en ze mogen het niet verkopen tenzij diegene het tuindersbedrijf van hun vader voortzet.

Collectief

Niet alleen de zussen zitten in deze situatie. Er zijn in totaal 150 woningen in Nootdorp die met dezelfde problemen te maken hebben. De eigenaren van een aantal bedrijfswoningen zijn inmiddels een collectief gestart. Uit hun eigen onderzoek blijkt dat 75 procent van de bedrijfswoningen illegaal wordt bewoond of verhuurd.

Wil je je bij dit collectief aansluiten? Neem dan contact op via collectief@woneninbuitengebiedpino.nl.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.