Terug

Volg Hart van Nederland

Zorgen om Russische inmenging in Nederland, wat moet er met gesnapte politicus gedaan worden?

nieuws

29 mrt 2024, 12:25

De pro-Russische nieuwssite Voice op Europe is offline gehaald. De website zou het afgelopen jaar geld hebben gestuurd naar politici in heel Europa om propaganda te verspreiden. Ook Nederlandse politici zouden hierbij betrokken zijn, aldus een Tsjechische nieuwssite. Een groot deel van de Nederlanders maakt zich zorgen over eventuele Russische beïnvloeding in Nederland.

Dat blijkt uit representatief onderzoek onder het Hart van Nederland-panel. 71 procent van de 2.150 deelnemers zegt zich zorgen te maken om eventuele Russische beïnvloeding in Nederland. 27 procent zegt zich daarentegen geen zorgen te maken. Onder FVD-stemmers is die angst verreweg het kleinst: 93 procent van hen zegt zich geen zorgen te maken om Russische inmenging in de Nederlandse politiek.

Baudet en De Graaff

Tsjechië maakte woensdag bekend het Russische propagandanetwerk achter de site te hebben opgerold. Volgens de Tsjechische inlichtingendiensten verspreidde Voice of Europe Russische propaganda met geld uit Moskou.

Volgens de Tsjechische nieuwssite Deník N waren FVD-politici Thierry Baudet en Marcel de Graaff bij de site betrokken en leverden zij meermaals bijdragen aan Voice of Europe. Maar De Graaff ontkent dat hij zich door Rusland heeft laten betalen en noemt de beschuldigingen "laster". Baudet laat het desgevraagd bij "haha".

Giften uit buitenland

Sinds 2023 is het politieke partijen en Tweede Kamer-politici verboden om giften uit het buitenland te ontvangen. Mensen zijn ook vrij stellig in de mate waarin een politicus die wordt betaald vanuit het buitenland moet worden bestraft. Volgens 72 procent van de deelnemers is de enige juiste manier om de politicus de zetel te ontnemen en voor altijd te weren uit het politieke bestel.

Ook je mening geven?

Word lid van het Hart van Nederland-panel! Kijk hier voor alle informatie over het panel en meld je net als 40.000 andere mensen aan voor de onderzoeken!

Per onderzoek wordt een voor de Nederlandse bevolking representatief deel van het panel uitgenodigd. De laatste onderzoeken bekijk je hier.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.