Terug

Volg Hart van Nederland

Huizen in Baarn ontruimd na mollenjacht met carbid

Huizen in Baarn ontruimd na mollenjacht met carbid

Dieren

9 dec 2020, 20:59

In het Utrechtse Baarn heeft de brandweer woensdagmiddag negen woningen aan de Kortenaerlaan tijdelijk ontruimd, omdat het explosieve gas carbid in meerdere huizen was gemeten. De oorzaak van het gaslek: een uit de hand gelopen mollenjacht. Een bewoner was op mollenjacht geslagen en probeerde de beestjes met carbid uit zijn tuin te verjagen. De dieren hadden echter ook gangen gegraven onder de woningen door. Hierdoor kwam het potentieel gevaarlijke gas de huizen binnen.

Explosieve waterstof

Een van de buren rook een rare geur, dacht aan een gaslek en waarschuwde meteen de brandweer. Uit metingen werd duidelijk dat het om carbid ging. Als dit met water in aanraking komt, ontstaat er het explosieve waterstof. Uiteindelijk werd in zes woningen concentraties waterstof gemeten. Lees ook: Als je gaat carbidschieten: gebruik alsjeblieft een bal en geen deksel! De brandweer heeft het carbid weggehaald en de woningen geventileerd. De tientallen bewoners mochten hierna weer terug hun huizen in, nadat ze anderhalve uur in de winterkou buiten hadden gestaan. Burgemeester Mark Röell kwam in de tussentijd ook nog even polshoogte nemen. Tekst: Redactie/ANP Beeld: Caspar Huurdeman

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.