Terug

Volg Hart van Nederland

Wilders: 'Niet vandaag, niet morgen, maar ik zal premier van Nederland worden'

Politiek

20 mrt 2024, 12:18

"Ik zal nog een keer minister-president worden", zei PVV-leider Geert Wilders in het debat over de recente fase van de formatie. "Niet vandaag, niet morgen, maar ik zal het worden met de steun van u, al die miljoenen mensen thuis, die ook in de toekomst de PVV nog groter zullen maken".

De fractievoorzitters van PVV, VVD, NSC en BBB hebben afgesproken om straks onder een nieuw kabinet in de Tweede Kamer te blijven. "Natuurlijk was ik liever minister-president geworden", herhaalde Wilders. "Mag het, als leider van de partij die met afstand de grootste is geworden. Maar mijn liefde voor dit land is groter dan mijn eigen positie."

'Dreigement'

Voor Stephan van Baarle (DENK) klonk Wilders' belofte dat hij premier zal worden eerder "als een dreigement". Hij mist zelfreflectie bij Wilders en riep op "uit zijn slachtofferrol te komen".

Mirjam Bikker (CU) wilde weten hoe Wilders zich gaat verhouden tot een nieuwe premier en in hoeverre hij bereid is een kabinet te steunen dat andere keuzes maakt dan de PVV zou willen. "Dat ligt net een slagje anders", reageerde Wilders. Volgens hem bepalen de vier partijen de kaders waarbinnen de bewindslieden beleid mogen maken. Als voorbeeld zei hij: "Het mogen geen afspraken zijn die leiden tot meer migranten".

'Wilders geeft partijen de schuld'

Laurens Dassen (Volt) vindt dat Wilders andere partijen de schuld geeft dat hij geen premier wordt. "Bent u in staat verantwoordelijkheid te nemen?" Wilders vond van wel. Hij noemde zijn belofte om in de Kamer te blijven "het ultieme bewijs dat ik de verantwoordelijkheid neem, want ik betaal er het grootste politieke offer voor".

Het beste van Hart van Nederland? Volg ons op WhatsApp of Threads

Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.