Terug

Volg Hart van Nederland

Dit weekend nog wat koeler, daarna breekt de zomer écht los

Dit weekend nog wat koeler, daarna breekt de zomer écht los

Weerbericht

9 juli 2022, 09:02

Er staat een periode met zonnig en warm zomerweer voor de deur, maar dit weekend trekken er eerst nog wat zwakke storingen over ons land. De temperaturen zijn nog gematigd, maar schieten vanaf maandag ineens flink omhoog richting tropische waarden.

Vandaag trekt er een koufront over het land. In het noorden hangt vanochtend meteen al meer bewolking, in de loop van de ochtend trekken de wolkenvelden ook naar het zuiden en wisselen wolken en de zon elkaar in het hele land af. De meeste ruimte voor zon is vandaag in het zuidwesten van het land, daar kan men rekenen op zo'n tien uur zonneschijn.

Hier en daar een buitje

Vooral in de oostelijke helft van het land kan de bewolking soms ook net dik genoeg worden voor een paar spatjes regen, maar veel neerslag valt er niet. Bij een matige tot op de Wadden vrij krachtige wind wordt het vanmiddag 19 graden langs de noordkust. Voor de wolken uit warmt het in het zuiden nog op tot lokaal 24 graden.

Vanavond en komende nacht klaart het vooral in het zuiden weer breed op, maar in het noorden blijven wolkenvelden aanwezig. Onder die bewolking wordt het niet kouder dan een graad of 15, in de opklaringen koelt het af tot minimaal 10 graden. Later in de nacht trekt de bewolking vanuit het noorden ook steeds verder naar het zuiden.

Overgang naar zomerweer

Morgen begint meteen met wolkenvelden en soms wat zonneschijn. Vooral in Groningen kan plaatselijk een buitje vallen. Daar komt de temperatuur uit op 17 tot 18 graden. In de rest van het land blijft het droog en vooral in het zuidwesten is er opnieuw de meeste ruimte voor zon. In Zeeland is het zelfs vrij zonnig en vinden we de hoogste temperaturen, tot 22 graden.

Maandag is een overgangsdag, met met de meeste bewolking in het noorden en oosten, en het zonnigste weer in het zuidwesten van het land. Het blijft dan wel droog en met weinig wind stijgt het kwik in de zuidelijke provincies richting een zomerse 25 graden. In het noorden is het nog iets minder warm, met daar 19 tot 23 graden.

Volgende week zonnig en warm

Vanaf dinsdag komt een hogedrukgebied boven ons te liggen en dat resulteert in flink wat zon. Ook draait de wind naar het warme zuiden en vanaf dan stroomt er niet alleen hele warme, maar ook droge lucht onze kant op. De middagtemperaturen stijgen snel naar 24 tot 29 graden. Lokaal wordt zelfs mogelijk de tropische 30 graden aangetikt.

Meer over het weer lees je op Weer.nl.

Foto: Ben Saanen

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.