Terug

Volg Hart van Nederland

Pas op voor aquaplaning: veel water op de weg door hevige regenval

Weerbericht

12 jan 2023, 06:48

Regen, regen en nog eens regen. Op veel plekken in het land valt donderdagochtend veel water uit de lucht, lokaal wel meer dan 20 millimeter. Dat meldt Weer.nl. Rijkswaterstaat waarschuwt voor aquaplaning, omdat door de hevige regenval water op het wegdek ligt.

Tijdens en na een flinke regenbui kan aquaplaning of ‘watergladheid’ ontstaan: door water op de weg verliest je auto even de grip met het wegdek. Hierdoor heb je geen controle over de auto, en dat kan gevaarlijke situaties opleveren.

Aquaplaning voorkomen

Wat moet je dan doen om aquaplaning te voorkomen? Rijkswaterstaat benadrukt dat het bij hevige regenval belangrijk is dat je je snelheid matigt en voldoende afstand houdt op je voorligger.

"Door met aangepaste snelheid door een plas te rijden houd je meer controle over de auto. Als je door een plas met water rijdt, is het belangrijk niet te hard te remmen en rustig vaart te minderen." Voel je toch dat je grip kwijtraakt, blijf dan rustig, neem gas terug en stuur met de sliprichting mee.

Niet stilstaan op vluchtstrook

Ook waarschuwt Rijkswaterstaat om niet op de vluchtstrook te gaan staan. "Door de neerslag ben je slecht zichtbaar en andere weggebruikers verwachten niet dat er auto's op de vluchtstrook stilstaan. Mocht je (tijdelijk) willen stoppen, zoek dan een veilige plek, zoals een tankstation of verzorgingsplaats op." Let er ook op dat je goede ruitenwissers hebt en je ruiten en spiegels schoon zijn voor vertrek.

Rijkswaterstaat verwacht donderdag een drukkere ochtend- en avondspits vanwege de zware regenval en windstoten. Omdat het op donderdagen altijd al druk is op de wegen, wordt weggebruikers die niet in lange files willen terechtkomen geadviseerd "een andere keuze te maken of thuis te werken voor zover dat mogelijk is".

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.