Terug

Volg Hart van Nederland

Wat zijn die twee heldere lichtpuntjes aan de hemel deze avonden?

Weerbericht

27 feb 2023, 21:57

Wat zijn toch die twee heldere puntjes in de lucht de afgelopen avonden? Sterrenkundige aan de Rijksuniversiteit Groningen Theo Jurriens weet het: het zijn de planeten Venus en Jupiter die op dit moment prachtig zichtbaar boven de westelijke horizon te zien zijn.

"Ze staan wel vaker bij elkaar in de buurt, maar dat ze elkaar zo dicht naderen is vrij zeldzaam", legt de sterrenkundige uit aan Hart van Nederland. "Ik heb dit een paar keer eerder in mijn leven gezien. Ze staan schijnbaar ongeveer op een volle maan-afstand van elkaar. Dat is behoorlijk dichtbij elkaar."

2025 volgende keer

"De eerstvolgende keer dat Venus en Jupiter dichtbij elkaar staan, is in 2025", zegt Jurriens. "Dan is de minimale afstand dat ze van elkaar staan het dubbele van wat het nu is. In 2040 staan ze weer zo dichtbij elkaar als nu. In Nederland is het klimaat ook niet altijd optimaal om dit soort dingen te zien. Nu met het heldere weer boffen we dat we dus dat we het optimaal kunnen zien."

Naast dit zeldzame weerverschijnsel, is er nog iets ander unieks te zien aan de hemel. Zondag en maandag is op verschillende plekken in Nederland namelijk het noorderlicht zien. Het levert prachtige plaatjes op:

Noorderlicht zichtbaar op verschillende plekken in het land
0:29
Noorderlicht zichtbaar op verschillende plekken in het land

Venus en Jupiter zijn niet de enige planeten die elkaar op deze manier kunnen kruisen. "Alle planeten die om de zon draaien komen daarvoor in aanmerking. Jupiter en Venus zijn zo helder, dus dat is de meest opvallende. Jupiter en Saturnus zijn onlangs ook samen te zien geweest."

Woensdag dichtst bij elkaar

Jurriens wijst erop dat we vooral moeten genieten van dit bijzondere fenomeen. "Probeer er een foto te maken. Met een telefoon kan dat wel. Komende woensdag staan ze het dichtst bij elkaar, daarna gaan ze weer uiteen. Ook dat is de moeite waard om te volgen. Nu staat Venus onderaan, straks is dat Jupiter. Als het weer meewerkt kunnen we het 'uit elkaar gaan' nog wel minimaal een week zien."

Beeld: Theo Jurriens

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.