Terug

Volg Hart van Nederland

Wát een triest weer: kan dit slechte weer zorgen voor een (mentale) winterdip?

Weerbericht

1 aug 2023, 16:25

De weergoden zijn ons niet goed gezind deze zomer. De regen komt met bakken uit de hemel en veel buitenactiviteiten vallen letterlijk en figuurlijk in het water. Kan dit weer ervoor zorgen dat je in de zomer last hebt van een (mentale) winterdip?

Najla Edriouch, die werkt als gz-psycholoog, denkt dat het weer wel effect kan hebben op hoe je je voelt. "Dit sombere weer kan voor teleurstellingen zorgen. Als je al niet lekker in je vel zit, kunnen die teleurstellingen wel invloed hebben", zegt ze.

Veel mensen hebben lang naar hun plannen uitgekeken en zien deze nu in het water vallen. "De vakantiefoto's van andere mensen op sociale media helpen er dan ook niet bij."

Maar een echte winterdip, dat is niet heel waarschijnlijk. "Een winterdip heeft namelijk vooral te maken met de korte dagen. Om in een winterdip te komen moet je voor een langere periode minder daglicht hebben gezien," legt ze uit aan Hart van Nederland. "Dat is nu niet het geval. Of je moet wekenlang niet buitenkomen."

Onderneem andere dingen

De psycholoog raadt aan andere dingen te ondernemen, die ondanks het slechte weer nog wel kunnen. "De teleurstelling is er nou eenmaal. Die negeren heeft ook geen zin. Het kan door dit weer verleidelijk zijn om binnen te gaan zitten, maar wij zijn sociale wezens die het nodig hebben om iets betekenisvols te ondernemen. Het is daarom juist goed om iets te gaan doen als je niet lekker in je vel zit", aldus Najla.

Nog even wachten op mooier weer

De komende tijd belooft het weer niet veel beter te worden. Voor mooier weer moeten we wachten tot half augustus, voorspelt Reinout van den Born van Weer.nl. "En dat zijn nog niet gelijk de hoge temperaturen die we in juni haalden. Ook blijft het nog wel even regenen, al wordt dat dan wel een stuk minder dan dat er nu valt. Maar we kunnen wel uitkijken naar een mooie tweede helft van augustus", vertelt hij tegen Hart van Nederland.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.