Terug

Volg Hart van Nederland

Wacht nog even met het wassen van je auto: opnieuw wolk met Saharastof onderweg

Wacht nog even met het wassen van je auto: opnieuw wolk met Saharastof onderweg

Weerbericht

10 apr 2022, 14:39

Je doet er verstandig aan om nog even te wachten met het wassen van je auto de komende paar dagen. Er is namelijk opnieuw Saharastof onderweg naar Nederland. Daarvoor waarschuwt Weer.nl zondag.

Half maart daalde ook al Saharastof neer in het zuiden en noorden van Europa. De stofconcentratie bleek, toen de wolk in Europa arriveerde, nog hoger dan verwacht. Dit leverde bizarre foto's op vanuit onder andere Spanje, waar de lucht compleet oranje en bruin kleurde en ook de grond onder een laagje stof kwam te liggen. De aanvankelijk witte pistes in de Spaanse skigebieden kleurden oranje. En de stof liet ook bij ons zijn sporen na.

Door het Saharastof was het een paar dagen erg druk bij autowasstraten in Nederland. Ook voor komende week verwacht Weer.nl dat veel auto’s en dakramen van een laagje stof voorzien gaan worden.

Hogere concentratie zand in de atmosfeer

Het stof kan met neerslag naar beneden komen. Dinsdag is aan het eind van de middag en avond een kleine kans op een bui, volgens Weer.nl, en woensdag gaat op meer plekken neerslag vallen. De concentratie Saharastof in de atmosfeer is volgens de weerdienst opnieuw hoog, maar bij lange na niet zo hoog als ongeveer een maand geleden.

Misschien vraag je je af hoe dat Saharastof überhaupt hier terecht komt. De Sahara ligt immers op dik 2000 kilometer afstand van Nederland. Toch kan het stof deze afstand overbruggen.

Dit gebeurt wanneer zandstormen in de Sahara zand en stof hoog de lucht in blazen. Als er dan een diepe zuidelijke stroming staat dan legt het zand en stof die weg door de lucht af richting onze omgeving. Het zand valt eerder al neer, omdat dat te zwaar is om lang te blijven zweven. Maar het lichtere Saharastof kan duizenden kilometers afleggen om hier op je auto terecht te komen.

Volgens de weersdienst kan het stof in Nederland terechtkomen door stormen in de Sahara die zand en stof hoog de lucht inblazen. "Als er dan een diepe zuidelijke stroming staat, zoals de komende dagen, dan legt het zand en stof die weg door de lucht af richting onze omgeving. Het zand valt eerder al neer, omdat dat te zwaar is om lang te blijven zweven. Maar het lichtere Saharastof kan duizenden kilometers afleggen."

Bovenstaande reportage was eerder te zien bij Hart van Nederland.

Beeld: Erica van Leeuwen

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.