Terug

Volg Hart van Nederland

Waar, wanneer en hoe kun je al die vallende sterren het beste zien?

Weerbericht

12 aug 2023, 19:21

Fan van vallende sterren of meteorietenregens? Zaterdag- op zondagnacht rond 03.45 uur is het hoogtepunt van de Perseïdenregen en is er zeker één vallende ster per minuut te zien. Hoe zorg je ervoor dat je de beste kans hebt deze zeldzame meteoren te zien?

Weer.nl geeft de beste tips. Hoe donkerder, hoe beter, is het devies bij sterren kijken. Lichtbronnen maken het moeilijker om meteoren te zien. De meeste lichtvervuiling vindt plaats in en rondom grote steden. Het beste is dus om buiten stedelijk gebied naar de hemel te staren; je ziet dan soms wel drie keer zoveel meteoren dan in dichtbevolkte gebieden.

Mocht dat niet mogelijk zijn, probeer dan in ieder geval uit het centrum van een stad of dorp te blijven en zorg dat er niet precies een lantaarnpaal of andere lichtbron staat op de plek waar jij naar de hemel kijkt.

Noordoosten

Ten slotte is de meeste meteoor-activiteit te zien in het noordoosten, dus kijk vooral in die richting.

Wist je dat vallende sterren eigenlijk helemaal geen vallende sterren zijn? Het zijn stukken materie, zoals rots of ijs die door ons zonnestelsel bewegen. Soms komen die rotsblokken in onze atmosfeer terecht.

Door de hoge snelheid waarmee ze bewegen en de wrijving met deeltjes in onze atmosfeer, verbranden of verdampen die stukken materie dan. Dat veroorzaakt dan weer een korte, felle lichtflits die wij dan 'vallende sterren' noemen. Maar jij weet inmiddels nu wel beter!

Je hebt geen speciale apparatuur nodig om meteoren te zien. In principe kan je je hoofd in je nek leggen en zo de vallende sterren observeren. Wil je langer naar de hemel kijken? Regel dan een stoel waarvan de leuning ver naar achteren kan worden ingesteld. Of een ligbed. Vergeet daarbij geen warme kleding of deken.

En vergeet geen wens te doen!

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.