Terug

Volg Hart van Nederland

Vorig jaar zaten we in maart al op het strand, is het koude weer nu abnormaal?

Weerbericht

25 mrt 2023, 14:16

Precies een jaar geleden zaten we rond deze tijd lekker te genieten van de warmte op het strand, maar nu voelt het meer als winter. Onstuimig weer en kou zijn natuurlijk volstrekt normaal voor de tijd van het jaar: maart roert zijn staart, april doet wat ie wil. Maar we snakken allemaal naar zon en zachte temperaturen. Wanneer kunnen we het terras op? "Voorlopig nog niet."

Dat is het kort maar krachtige antwoord van meteoroloog Britta van Gendt van Weer.nl. Dit weekend bijvoorbeeld trekken buien het land over, in het zuiden meer dan in het noorden, waar af en toe een zonnetje kan doorbreken. Maar de temperatuur blijft steken op 8 of 9 graden. "Dit is heel normaal voor deze tijd van het jaar", licht Britta toe. "De winterse prikjes zoals maandag met 's nachts temperaturen tot rond het vriespunt zijn ook heel normaal."

Met andere woorden, het weer van nu is dus niet zo uitzonderlijk, maar juist precies zoals het zou moeten zijn. Het was juist de laatste jaren die afwijkend waren. "Afgelopen jaren hebben we warme en droge lentes gehad, dus we zijn een beetje verwend de laatste tijd. Dit is een ouderwets Hollandse lente met alles wat erbij hoort."

Om je even lekker te maken, dit was ongeveer een jaar geleden:

Nederland geniet van stralend warme lentedag
1:41
Nederland geniet van stralend warme lentedag

Beetje lente

We blijven positief: maandag wordt iets zonniger, maar de kans op buien die soms een winters karakter kunnen hebben, is ook groot. "Als het een tijdlang droog is, met zon, dan kun je echt wel genieten buiten", stelt Britta gerust. Maar de hoop is vooralsnog gevestigd op de rest van de week: dinsdag draait de wind naar het zuidwesten en dat betekent doorgaans zachtere lucht. "De weermodellen laten een opwarming zien voor later in de week. De temperatuur kan donderdag en vrijdag in het zuiden van het land op 16 graden uitkomen. Dan voelt het toch een beetje als lente."

Voor de echte 'lentelovers' een vooruitzicht voor de lange termijn: begin april lijkt het iets droger te worden. "Dat zeg ik heel voorzichtig want het is wel ver vooruit. Tot die tijd moeten we het van kleine geluksmomentjes hebben." Nog even geduld dus, maar hoe dan ook zal het op termijn echt wel mooi weer worden.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.