Terug

Volg Hart van Nederland

Stichting haalt met winters weer daklozen van straat: 'Anders vriezen ze dood'

Weerbericht

20 jan 2023, 22:27

Het is een mooi gezicht, maar sneeuw is niet voor iedereen een pretje. Het winterse weer maakt het leven van daklozen ondraaglijk, en daarom zijn straatwerkers van Stichting Springplank al de hele week bezig om hen van straat te halen.

De tientallen daklozen worden door de stichting opgevangen in de winternoodopvang in Eindhoven. Daar krijgen ze een warme douche, een maaltijd en een slaapplek. Nu de temperaturen dalen en er sneeuw valt, vinden straatwerkers Edwin Leemans en Jeroen van Greunsven het onmenselijk dat daklozen op straat slapen.

Van de straat af

"We willen zo veel mogelijk mensen van de straat af hebben. Zeker met dit weer. Als het zo koud is, wil je toch liever binnen droog liggen", aldus Greunsven tegen Hart van Nederland. Leemans vult hem aan: "Als dit er niet is, moeten ze hun heil zoeken in een tentje onder een brug. Dit is harstikke belangrijk. Anders vriezen mensen dood."

Vrijdag hebben vijftig mensen zich gemeld bij de opvang. "Wij gaan overdag de straat op. Als we nieuwe gezichten aantreffen, leggen we uit wat we voor ze hebben. Buiten is het namelijk niet te doen met dit weer", zegt Leemans.

Zeventig plekken

De winternoodopvang heeft zeventig slaapplekken beschikbaar en is nog open tot april. Daklozen uit Eindhoven en omgeving die geen recht hebben op zorg kunnen binnenlopen tussen 16.00 uur en 20.00 uur. Om 08.00 uur de volgende dag moeten ze weer naar buiten toe en kunnen ze terecht in een andere inloopvoorziening. "Maar 's avonds staat er wel weer een bedje klaar", aldus Greunsven.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.