Terug

Volg Hart van Nederland

Ook de zon is herrezen: het was de op één na zonnigste Pasen ooit

Weerbericht

18 apr 2022, 19:26

De zon scheen dit paasweekend uitbundig, er was zelfs zoveel zonneschijn het bijna de zonnigste Pasen ooit was. De laatste twee dagen was de zon namelijk in totaal 25,7 uur te zien in De Bilt en dat is slechts achttien minuten minder dan het record, meldt Weer.nl.

Het huidige zonrecord met Pasen is drie jaar oud: op 22 en 23 april 2019 werden over de twee paasdagen samen in totaal 26 zonuren gemeten. Dit jaar kwamen we heel dichtbij, aldus meteoroloog Reinout van den Born. "Het was de hele dag zonnig in De Bilt, maar in de ochtend trok er een uurtje wat sluiterbewolking over. En dat was cruciaal, zo blijkt nu."

En dus blijft de teller op het landelijke KNMI-station steken op 25,7 zonuren en daarmee is 2022 nu goed voor een tweede plek in de weerhistorie. Pasen 1906 maakt de top-3 compleet, met in totaal 25 uur zon. Daarna volgen de jaren 1976 en 2011 op een gedeelde vierde plek. In die jaren was er tijdens Pasen landelijk 24 uur zonneschijn.

Warm, maar niet recordwarm

Naast zonnig was het de afgelopen (paas)dagen ook warmer dan gemiddeld. Toch bleef een record ver weg: in De Bilt liep de temperatuur maximaal op tot een graad of 19 en dat is in deze tijd van het jaar weleens meer dan 20 graden geweest. Sinds het begin van de metingen was de warmste paasdag op 24 april 2011, toen werd het in De Bilt 26 graden.

Het zachte lenteweer houdt de komende dagen nog aan. Dinsdag is er iets meer bewolking, maar met 15 tot 20 graden het blijft warm. Ook de dagen erna is het overwegend zonnig, al levert het kwik iedere dag een graadje in. In het weekend lopen de temperaturen echter weer op, maar de kans op een bui neemt tegelijkertijd ook toe.

Meer over het weer lees je op Weer.nl.

Foto: Jolanda Bakker

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.