Terug

Volg Hart van Nederland

Weer is het noorderlicht te zien, fotografen halen hun hart op

Weerbericht

27 feb 2023, 22:51

Het noorderlicht is maandagavond weer te zien in Nederland. Meerdere mensen door het hele land bekijken het fenomeen.

Het blijft de komende avonden mogelijk om het noorderlicht in Nederland te zien, vooral bij helder winterweer tussen 22.30 uur en middernacht. Tot 1 maart is de zogenoemde zonneactiviteit hoog, verwacht het KNMI.

Op de zeedijk bij Wierum halen tientallen fotografen hun hart op. Maar ook in Zandvoort, Callantsoog en op Texel legden mensen het natuurverschijnsel op:

Het noorderlicht is te herkennen aan een rode en groene gloed die aan de hemel te zien is. Bewegende beelden zijn hieronder te zien:

Noorderlicht zichtbaar op verschillende plekken in het land
0:29
Noorderlicht zichtbaar op verschillende plekken in het land

Uniek

In het noorden van Scandinavië doet het fenomeen zich regelmatig voor, maar ter hoogte van Nederland is het vrij uniek. Het dansende licht ontstaat door activiteit op de zon. Als daar op het oppervlakte uitbarstingen plaatsvinden, dan wordt er een soort wolk aan geladen deeltjes het heelal ingeschoten. Wanneer die wolk in de richting van de aarde gaat, kan dat voor een spectaculaire kleurendans aan de hemel zorgen, zodra de deeltjes onze atmosfeer binnenkomen.

Beeld: Jaring Rispens

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.