Terug

Volg Hart van Nederland

Nieuw pak sneeuw op komst, bizarre weersverschillen tussen noorden en zuiden

Weerbericht

10 mrt 2023, 10:11

Nederland is vrijdag opnieuw sterk verdeeld tussen kou in het noorden en zacht weer in het zuiden, meldt Weer.nl. Daarbij is er vandaag een bizar temperatuurverschil van 10 graden tussen de twee gebieden, met alle gevolgen van dien.

De oorzaak is een lagedrukgebied dat in de ochtend nog ten zuidwesten van Nederland ligt, en later op vrijdag over het zuiden van ons land. Daarbij valt in het noorden sneeuw bij temperaturen dichtbij het vriespunt en in het zuiden valt regen bij een graad of 10. Later op de dag neemt de kans op (natte) sneeuw ook in de rest van het land toe.

Dat geldt echter niet voor het zuiden van het land. Donderdag werd het in het zuiden van Limburg al 12 graden en afgelopen nacht is het er niet kouder geworden dan een graad of 9. De neerslag valt daar dan ook als regen.

Sneeuw

In het midden en vooral noorden van het land is de wind noordoostelijk en daar wordt juist koudere lucht aangevoerd. Vooral in Groningen, Friesland en Drenthe werden mensen vrijdagochtend op bepaalde plekken wakker in een witte wereld. Vrijdag bevinden het midden en noorden van het land zich in de koudere lucht, met daar een stevige noordoostelijke wind en een mix van regen en natte sneeuw, en vooral in het noorden sneeuw die ook blijft liggen. Het is er gemiddeld een graad of 3.

In de loop van de dag trekt het lagedrukgebied over het zuiden van ons land richting Duitsland weg en dan draait de wind naar het noordwesten. Daardoor wordt het in een groter deel van het land kouder, vanwege de lucht die vanuit het noordwesten wordt aangevoerd. Het meest actieve sneeuwgebied lijkt nu vooral over de provincies Utrecht, Gelderland en Overijssel te trekken, mogelijk pakt ook Noord-Holland nog wat mee. In het noorden kan het al aanwezige sneeuwdek ook nog iets dikker worden, maar daar wordt het dan geleidelijk iets droger.

Kijk in deze video hoe het weer zich de komende dagen ontwikkelt:

Weerbericht vrijdag 10 maart 2023
1:33
Weerbericht vrijdag 10 maart 2023

Gedurende de avond trekt een laatste winterse bui naar het oosten weg en wordt het in het hele land vrij helder. Onder een heldere hemel en met dan ook nog maar weinig wind koelt het vannacht vervolgens flink af. Het gaat op grote schaal licht vriezen en zeker op de plekken waar de sneeuw blijft liggen, kan het kwik dalen tot -5 graden of lager.

Laatste sneeuw in het weekend

Vanaf zaterdag laat de zon zich weer wat vaker zien, en blijft het op de meeste plaatsen droog. Met een westenwind wordt het dan 6 of 7 graden. De dag erna draait de wind nog iets verder naar het zuidwesten waardoor zachtere lucht ons land weer binnenkomt. Deze overgang gaat opnieuw gepaard met flink wat neerslag. Eerst weer regen, maar in het noorden kan er weer wat (natte) sneeuw vallen. Dat is voorlopig de laatste winterse neerslag, want na het weekend gaat het kwik flink omhoog.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.