Terug

Volg Hart van Nederland

Nederlandse winter verandert van grijs, somber en regenachtig in zonnig en helder

Weerbericht

26 feb 2023, 14:35

Denk je aan een winter in Nederland, dan denk je aan grijs, regenachtig en winderig weer, toch? Nou, dat gaat veranderen. Volgens Weer.nl worden de winters in ons land snel zonniger. "Sterker nog, de winter is zelfs koploper van alle seizoenen als het gaat om de relatieve toename in het aantal zonuren in 30 jaar tijd", zegt meteoroloog Jelmer van der Graaff.

Over de periode 1991 tot 2020 was het aantal zonuren in de winter landelijk 40 procent hoger dan tijdens 1961 tot 1990. Ook in absolute aantallen neemt het aantal uren met zon in de winter net zo snel toe als in de zomer.

Deze week is een perfect voorbeeld van bovenstaand nieuws. De hele week komen ons zonnige dagen tegemoet. Bekijk het weerbericht hieronder:

Weerbericht zondag 26 februari 2023
1:31
Weerbericht zondag 26 februari 2023

Afgelopen winter waren er 235 zonuren te tellen. Daardoor komt deze winter net buiten de top 10 zonnigste winters ooit gemeten. In die top 10 staan overigens acht winters uit deze eeuw (onder meer die van 2014, 2016, 2018 en 2019).

Schonere lucht?

Die toename van 40 procent is hoger dan de relatieve toename in andere seizoenen. Zo werd de lente 22 procent zonniger de afgelopen 30 jaar, en de herfst 19 procent. Mogelijk heeft de snelle relatieve toename in de winter te maken met schonere lucht.

De winters in ons land gaan er dus een stuk zonniger uitzien. In 30 jaar tijd kwam er gemiddeld 62 uur extra aan zonneschijn bij. En die 62 uur zijn weer bijna 7 stralende dagen.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.