Terug

Volg Hart van Nederland

Nationaal Hitteplan treedt in werking: dit houdt het in

Nationaal Hitteplan treedt in werking: dit houdt het in

Weerbericht

18 juli 2022, 06:42

Het wordt deze week naar verwachting warm. Héél warm. Zo warm zelfs, dat de organisatie van de Nijmeegse 4Daagse heeft besloten de dinsdag te schrappen en er een 3Daagse van te maken. Bovendien treedt het Nationaal Hitteplan maandag in werking. Maar wat houdt dat in?

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zegt dat het Nationaal Hitteplan wordt ingesteld omdat de hitte ervoor kan zorgen dat kwetsbare groepen, zoals ouderen, gezondheidsproblemen kunnen ervaren. Daarbij kan het gaan om ongemakken zoals vermoeidheid, hoofdpijn en concentratieproblemen.

Maar ook om ernstigere problemen zoals uitdroging en hitteberoerte. "Ouderen vormen de kwetsbaarste groep, omdat zij hun lichaamstemperatuur slechter onder controle kunnen houden en minder snel een dorstgevoel hebben", aldus het RIVM.

Je moet het Nationaal Hitteplan vooral zien als een communicatieplan met als doel "eenvoudige voorzorgsmaatregelen tijdig onder de aandacht te brengen bij risicogroepen en hun directe omgeving, met name zorgverleners en vrijwilligers", zo staat te lezen op de site van het RIVM.

Hitteprotocol Rijkswaterstaat

Niet alleen het Nationaal Hitteplan gaat in, er worden ook andere maatregelen genomen met het oog op de hitte. Zo stelt Rijkswaterstaat maandagochtend vanaf 10.00 uur een eigen hitteprotocol in.

Daarbij worden gestrande automobilisten zo snel mogelijk naar een plek gebracht met voorzieningen, zoals een tankstation. "Een plek waar ze veilig en uit de zon kunnen staan en iets kunnen drinken en eten", aldus een woordvoerder van Rijkswaterstaat.

Ook geldt er een smogwaarschuwing omdat er door de hoge temperaturen in een groot deel van Europa smog kan ontstaan. Mensen die gevoelig zijn voor smog kunnen hierdoor klachten krijgen.

Bovenstaande reportage was eerder te zien bij Hart van Nederland.

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.