Terug

Volg Hart van Nederland

Lente, zomer, herfst en winter zonder storm: dat is nog nooit eerder gebeurd

Lente, zomer, herfst en winter zonder storm: dat is nog nooit eerder gebeurd

Weerbericht

1 mrt 2023, 17:25

Al 373 dagen geen Corrie, Dudley of Eunice: er is al een jaar lang, vanaf de lente in 2022, geen storm meer in Nederland te bekennen. Dat is een record, want het is namelijk nog nooit voorgekomen dat we in de lente, zomer, herfst en winter geen officiële storm hebben gehad.

De stormloze periode gaat nog wel een tijdje door, meldt Weer.nl. Een officiële storm wordt in ieder geval de komende twee weken niet verwacht. Toch kan ergens in maart het wel degelijk stormen, want in het huidige klimaat wordt er gemiddeld een dag met storm verwacht deze maand.

Volgens het KNMI is er sprake van een storm als er op tenminste een van de KNMI-weerstations in het land, dus niet boven zee, een windsnelheid van 21 m/s een uur lang wordt behaald.

Even terug naar de winter van 1964

Het is niet de eerste keer dat een serie van vier seizoen geen storm heeft gekend, maar dit was nooit vanaf de lente het geval. Denk maar terug aan het jaar van 1964, toen was er in de winter, lente, zomer en herfst geen officiële storm. Deze periode duurde 387 dagen.

In 1923 was dit zelfs nog langer. Toen was er van 17 november 1923 tot en met 26 december 1924 geen storm in de meteorologische winter, lente, zomer en herfst.

Stormen leveren altijd mooie plaatjes op.

Nog even wachten tot 17 april

Maar het echte record is in deze eeuw te vinden. Van 28 oktober 2002 tot en met 20 december 2003 was er een stormloze periode van 419 dagen. Om dit record te verbreken moet het dit jaar tot minstens 17 april niet stormen.

De kans was overigens vorige eeuw wel veel groter om een storm te missen, want er waren in 1964 bijvoorbeeld maar zes windmeters in ons land. Deze eeuw zijn dat ongeveer 40.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.