Terug

Volg Hart van Nederland

Komende tijd alléén maar regen: wordt het de natste herfst ooit?

Weerbericht

11 nov 2023, 18:17

Regen, regen en nog eens regen. Hoewel dit weekend het even stopt met regenen, houdt het herfstweer de komende maand aan, vertelt SBS-weerman Jordi Huirne. Mogelijk wordt dit jaar één van de natste herfsten ooit gemeten.

De grote hoeveelheden regen kunnen niet onopgemerkt voorbij zijn gegaan. Afgelopen oktober was de op twee na natste oktober ooit gemeten. Ook het begin van november was ontzettend nat, zegt Huirne.

"In het oosten van het land, valt het wel mee", begint de weerman. "Maar in andere delen van het land is nu al zoveel neerslag gevallen, wat normaal in heel november valt." In meerdere westelijke provincies is zelfs meer neerslag gevallen, dan doorgaans gemiddeld in heel de maand valt.

'Het blijft nat'

Wie hoopte dat het de komende tijd droger wordt, komt van een koude (en natte) kermis thuis. De verwachting is dat het de hele maand nat blijft.

Huirne: "Komende week is de verwachting dat er 40 millimeter (mm) bijvalt." Dat is de helft van het gemiddelde (80 mm) dat normaal valt. Tegen het einde van de maand wordt er in totaal 60 tot 70 mm verwacht. Waarbij er zelfs berekeningen zijn dat er tot 100 mm kan vallen.

Overstromingen

Ondanks dat we nog maar op de helft zijn van de herfst, staat het seizoen nu al op de 12e plek van natste herfst ooit gemeten, vertelt Huirne. "Wanneer die verwachte 60 tot 70 mm erbij valt, is deze herfst misschien de derde natste herfst ooit."

Enige voorlopers zijn dan de herfst in 1974 en 1988. In dat laatste jaar waren er zelfs meerdere overstromingen. Of daar nu sprake van is, weten we nog niet, aldus Huirne. Wat in ieder geval zeker is, is dat het de komende tijd, nog flink los gaat met buien.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.