Terug

Volg Hart van Nederland

KNMI geeft code oranje af vanwege zeer hoge temperaturen

Weerbericht

19 juli 2022, 07:28

Het KNMI geeft voor dinsdag in het zuiden, oosten en midden van het land vanaf 11.00 uur code oranje af vanwege de hoge temperaturen. In het midden en zuiden worden maximumtemperaturen van 38-39 graden verwacht. In het noorden zijn temperaturen van 32 tot 36 graden mogelijk. En na de eerste officiële tropische dag zit ook de eerste tropennacht erop. 

Met code oranje zegt het KNMI: wees voorbereid. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) waarschuwt dat voornamelijk in de namiddag en vroege avond de luchtkwaliteit zeer slecht zal zijn vanwege smog.

In Vlissingen hebben ze de afgelopen nacht de eerste tropennacht van het jaar achter de rug. Voor een tropennacht moet het een etmaal meer dan 20 graden zijn geweest en dat gebeurde in Vlissingen. Die temperatuur werd al bereikt in de nacht van zondag op maandag en vanaf dat moment is de temperatuur niet meer onder de 20 graden geweest.

In andere delen van Zeeland was het in de nacht van zondag op maandag een stuk koeler. Op veel plekken werd het namelijk niet warmer dan 11 graden. Afgelopen nacht koelde het in het binnenland in het oosten en noordoosten ook af met temperaturen van tussen 13 en 14 graden.

De kans bestaat dat er de komende nacht op meer plaatsen een tropennacht zal ontstaan.

Maatregelen tegen de hitte

Verschillende bedrijven en organisaties nemen maatregelen vanwege de verwachte hitte. Zo heeft PostNL de bezorgtijden voor postbezorgers verruimd en geeft maaltijdbezorger Thuisbezorgd werknemers de mogelijkheid om meer pauzes te nemen. In een aantal regio's hebben de GGD’en besloten om coronateststraten en -vaccinatielocaties te sluiten of de openingstijden aan te passen.

Op meerdere plaatsen in het land zijn evenementen afgelast. Zo gaat in Alkmaar de kaasmarkt op dinsdagavond niet door. Ook een aantal sportevenementen moest sneuvelen, waaronder het duel tussen de Maastrichtse voetbalclub MVV en Patro Eisden. De organisatie van de Nijmeegse Vierdaagse maakte eerder al bekend de eerste dag van het wandelevenement te schrappen vanwege de warmte.

Code oranje is uitgeroepen voor Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Brabant, Limburg, Utrecht, Gelderland en Overijssel. De extreme hitte is in de avond voorbij en vanaf 21.00 uur geldt weer code geel.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.