Terug

Volg Hart van Nederland

Ilse maakt spectaculaire foto: vuurtoren Lange Jaap staat precies in een halo

Weerbericht

6 mrt 2023, 20:13

Een halo op zichzelf is niet zo zeldzaam, maar de manier waarop fotograaf Ilse Kootkar er maandagochtend eentje wist vast te leggen, is wel héél bijzonder. Ze wist er namelijk voor te zorgen dat de vuurtoren Lange Jaap in Huisduinen precies in het midden stond. En dit leverde een spectaculaire foto op.

Als Ilse onderweg is naar Julianadorp, maakt ze al een paar foto's van de lichtkring, tot ze op het idee komt om de Lange Jaap een hoofdrol te laten spelen in het kiekje. "Hoe gaaf zou dat zijn?", vraagt ze zich af terwijl ze met een rotgang naar Huisduinen rijdt. Eenmaal aangekomen, zet ze haar auto aan de kant en stormt ze de dijk op. Een halo kan namelijk zo weer weg zijn.

Een halo is een lichtkring om de zon heen. Die is te zien wanneer er veel hoge bewolking (sluierbewolking) aanwezig is. In hoge bewolking zitten ijskristallen. Door die ijskristallen wordt het licht dat via de zon naar de aarde straalt afgebogen en afgebroken. Zo ontstaat de lichtkring om de zon heen. Het is te vergelijken met een regenboog, maar daar zorgen kleine waterdruppeltjes voor het breken van licht.

Gekkenhuis

Maar het enorme enthousiasme van Ilse werpt zijn vruchten af: ze is nog net op tijd om de vuurtoren precies in het midden van de lichtkring vast te leggen. Ze deelde de foto op Facebook, en sindsdien "ontploft haar telefoon": "Het is echt een gekkenhuis. Super leuk", laat ze aan Hart van Nederland weten.

Overigens is het geen verrassing dat Ilse zo'n mooie foto maakt. Ze fotografeert namelijk wat af en haar weerfoto's verschijnen regelmatig bij het weer op televisie. Of een toekomstige foto hier nog tegenop kan? "Ik hoop van wel. Maar het gaat wel lastig worden", lacht ze.

Fotografen haalden ook vorige week hun hart op, toen het noorderlicht meerdere dagen te zien was:

Noorderlicht zichtbaar op verschillende plekken in het land
0:29
Noorderlicht zichtbaar op verschillende plekken in het land

Beeld: Ilse Kootkar

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.