Terug

Volg Hart van Nederland

Hoezo koel? Eén plek in Nederland gaat nog steeds gebukt onder hittegolf

Hoezo koel? Eén plek in Nederland gaat nog steeds gebukt onder hittegolf

Weerbericht

20 aug 2022, 21:45

Terwijl een groot deel van Nederland geniet van een reeks koelere dagen, gaat één plek in ons land nog altijd gebukt onder de hitte. In het Gelderse dorpje Hupsel is de temperatuur sinds de start van de hittegolf niet onder de 25 graden gezakt, wat betekent dat de hittegolf daar nog steeds gaande is. Dat meldt Weer.nl.

Zaterdag schreef de 'Hupselse hittegolf' nog een dagje bij: de maximumtemperatuur bedroeg er 25,6 graden. Er is sprake van een hittegolf als het tenminste vijf dagen op rij warmer is dan 25 graden en op minimaal drie dagen daarvan warmer is dan 30 graden.

Hittegolf duurt al 13 dagen

De hittegolf in Hupsel begon al op 8 augustus, toen voor het eerst de 25 graden werd aangetikt. Daarna volgden een reeks van vijf tropische dagen op rij. Op 12 augustus had Hupsel als eerste plek in Nederland een regionale hittegolf te pakken. Een dag later volgde de officiële hittegolf. Op 15 augustus werd het overal iets minder heet, maar op de meeste plekken hield de hittegolf nog stand. Pas afgelopen woensdag, 17 augustus, kwam er meer definitieve verkoeling en kwam de hittegolf op de meeste plekken ten einde.

Een dag later was ook in Twente de hittegolf voorbij, maar in de Achterhoek bleef de temperatuur boven de 25 graden. Vrijdag en zaterdag kwamen er daarna nog bij. De hittegolf in Hupsel duurt daarmee nu dus al 13 dagen en het is nog maar de vraag of daar dit weekend een einde aan komt. Zondag belooft een fractie minder warm te worden, waardoor de kans groot is dat de 25 graden nét niet wordt gehaald en de hittegolf dus ten einde komt. Maar zeker is dat nog allerminst.

Nieuw record?

Mocht de hittegolf zondag toch 'overleven', dan is een sensatie in de maak. Volgende week gaan de temperaturen namelijk weer omhoog en kan het in het oosten van het land opnieuw tropisch warm worden. De hittegolf wordt dan direct met minimaal vier of vijf dagen verlengd. De Hupselse hittegolf kan zich met 20 dagen dan mogelijk in het rijtje scharen van langste regionale hittegolven ooit.

Een nieuw record zit er waarschijnlijk niet in, ook niet als de hittegolf na zondag aanhoudt. De langste regionale hittegolf ooit gemeten duurde namelijk maar liefst 29 dagen. Dat record, wat ook op naam staat van Hupsel, vond plaats in 2018. Toen bleef de temperatuur van 12 juli tot 9 augustus boven de 25 graden. Het Limburgse Arcen staat met 22 dagen (1994) op de tweede plek, de derde plek is met 21 dagen voor Winterswijk (1947).

Meer over het weer lees je bij onze collega's van Weer.nl.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.