Terug

Volg Hart van Nederland

Géén 1 aprilgrap: plaatselijk 17 centimeter sneeuw gevallen

Weerbericht

1 apr 2022, 08:07

Op deze eerste dag van april ligt een groot deel van Nederland bedolven onder een laag sneeuw van 1 tot 5 centimeter. Maar op sommige plaatsen is er flink meer gevallen.

Zo lag er donderdagavond op de Posbank bij het Gelderse Rheden al 14 centimeter en vrijdagochtend lag er volgens Weer.nl op de Veluwe bij Rheden maar liefst 17 centimeter. Door de wind liggen hier en daar zelfs sneeuwduinen van meer dan 20 centimeter. Daarmee is dit het op één na dikste sneeuwdek ooit in april. Het record is 20 centimeter, gemeten op 11 april 1978 in Renesse.

De de meeste plaatsen kunnen we niet genieten van het witte goedje. De sneeuw trekt nu naar het zuiden weg, al blijft het in Limburg en langs de oostgrens nog de hele dag licht sneeuwen. Daar blijft het ook wit, in het westen en noorden wordt het eind van de ochtend drab. Vanmiddag kan daar de zon doorbreken bij temperaturen van 5 tot 7 graden. In het oosten en zuidoosten blijft het met 1-3 graden veel kouder. Wie wil genieten van de sneeuw, moet dat dus vanochtend doen. In de hogere delen van Gelderland, waar meer dan 10 cm ligt, blijft de sneeuw het hele weekend liggen. In de nachten kan het daardoor meer dan 5 graden vriezen.

Sneeuw in april steeds uitzonderlijker

Sneeuw in april is niet bijzonder in Nederland, al komt het deze eeuw door klimaatverandering minder vaak voor. In de vorige eeuw sneeuwde het in april gemiddeld op zes dagen wel ergens in ons land en één keer in de twee jaar tijd werd het ook lokaal wit. In het huidige klimaat, van 1991 tot en met 2020, is dit aantal sneeuwdagen gedaald tot twee en slechts één keer in vier jaar tijd blijft sneeuw lokaal nog liggen.

Sinds het begin van de sneeuwmetingen in 1951, kwam het bijna ieder jaar wel tot (natte) aprilsneeuw, alleen in de jaren 1974, 1987 en in 1993 was dat niet het geval. Zetten we dat af tegen deze eeuw, dan neemt het aantal sneeuwloze aprilmaanden duidelijk af. Zo viel er in 2002, 2007, 2009, 2011, 2014 en 2020 nergens in ons land sneeuw in april, in alle andere jaren wel.

April steeds warmer

Hoewel we deze eeuw flink zijn verwend in april door zomerse temperaturen, was vroeger sneeuw veel normaler dan zomers weer. In de tweede helft van de vorige eeuw telde De Bilt 110 sneeuwdagen en zelfs 20 witte dagen tegen 9 zomerse dagen van tenminste 25,0 graden. Deze eeuw telt De Bilt tot dit jaar in april 11 sneeuwdagen en 2 witte dagen tegen 15 zomerse dagen met temperaturen van boven de 25,0 graden.

Sneeuw die blijft liggen is dus wel vrij bijzonder in april en een dik pak al helemaal. Vroeger gebeurde dit elke 2 jaar, tegenwoordig nog maar een keer in 4 jaar tijd.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.