Terug

Volg Hart van Nederland

Eindelijk is het zo ver: eerste lokale zomerse dag van het jaar

Weerbericht

22 mei 2023, 17:40

Na een van de natste lentes ooit, is maandag de eerste lokale zomerse dag van het jaar gemeten. Het Gelderse Hupsel had de primeur: om 13.50 uur was het daar 25,0 graden.

"Gemiddeld gebeurt dit op 1 mei, dus de eerste lokale zomerse dag valt dit jaar 3 weken later dan normaal", zegt Jelmer van der Graaff van Weer.nl. Van een officiële zomerse dag is nog geen sprake, want daarvoor moet het ook in De Bilt 25 graden of warmer zijn.

Zonnige week tegemoet

De laatste keer dat de temperatuur ergens in het land boven de 25 graden kwam was op 13 september vorig jaar, dat is 251 dagen geleden. Toen werd het in het Limburgse Arcen nog 26,1 graden. "Het heeft dus lang geduurd voor het warm werd in Nederland", vindt van der Graaff. Pas op 21 april werd het in het Drentse Eelde warmer dan 20 graden en dat is ruim 2 weken later dan normaal. Opvallend, want "door de opwarming van de aarde komt het gemiddeld juist steeds vroeger in het jaar tot de eerste lokale zomerse dag", de meteoroloog uit. Dertig jaar geleden was 17 mei gemiddeld de eerste dag met zomerse temperaturen in ons land, tegenwoordig is dat 1 mei."

De rest van de week blijft zonnig en overwegend droog, maar door een stevige noordenwind wel iets kouder dan vandaag. waardoor de temperaturen een stuk lager uitkomen. Het wordt dinsdag maximaal 13 graden in het uiterste noorden tot een graad of 18 in Limburg, vanaf woensdag weer iets warmer.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.