Terug

Volg Hart van Nederland

Dit was de eerste storm van 2023: vertraagde vluchten, ongelukken en uitwaaien

Weerbericht

13 mrt 2023, 21:33

De eerste storm van 2023 zorgde in verschillende delen van het land voor overlast. De hele dag ondervond het verkeer hinder van "harde windstoten", aldus Rijkswaterstaat. Ook had het treinverkeer last door de harde wind, en vluchten werden vanwege het weer geannuleerd.

Alle bruggen in de provincie Flevoland werden maandag niet bediend vanwege de harde wind, maakte de provincie Flevoland bekend. Op de N307 tussen Enkhuizen en Lelystad gold ook wegens de wind een inhaalverbod en een snelheidsbeperking. Verkeer mocht maandag maximaal 70 kilometer per uur rijden over de Markerwaarddijk, zoals de N307 heet.

Reclamezuil naar beneden

Het onstuimige weer zorgde voor een aantal incidenten. Zo vielen er bij winkelcentrum De Tuinen in Naaldwijk grote houten planken naar beneden. De ingang was daarom in verband met de veiligheid gesloten. Er raakte niemand gewond.

Ook in Den Haag waaide het hard. Daar is een grote reclamezuil van een hoog gebouw gewaaid. Die bleef hangen aan een punt van het gebouw.

Beeld: Regio15

Ongelukken op de weg

Op de snelwegen en de provinciale wegen zijn door de storm ongelukken gebeurd. Zo is op de A9 bij knooppunt Rottepolderplein even voor 14:00 uur een bakwagen gekanteld. Het voertuig belandde daarbij op de vangrail en kwam in de andere rijrichting terecht.

Beeld: HFV

Op de A73 bij Linne is daarnaast een vrachtwagen door een windvlaag omgewaaid. De weg is daardoor nog tot middernacht dicht, meldt Rijkswaterstaat. Op de N207 kantelde een lege bestelwagen door de harde wind, waardoor het op de andere weghelft terechtkwam. Daar heeft de wagen vervolgens een tegemoetkomende bestelbus geschampt. Er raakte niemand gewond.

Op videobeelden is de schade van de storm goed te zien:

Dit was de eerste storm van 2023: vertraagde vluchten, ongelukken en uitwaaien
0:45
Dit was de eerste storm van 2023: vertraagde vluchten, ongelukken en uitwaaien

Hinder trein- en vliegverkeer

Ook het treinverkeer had last door de harde wind. Zo reden tussen Amsterdam en Alkmaar geen treinen omdat bij de Hemtunnel rommel op het spoor was gewaaid. Verderop op het traject is de bovenleiding beschadigd geraakt, waarschijnlijk ook door de wind, denkt de NS. Als gevolg rijden er maandagavond minder treinen op het traject.

Schiphol meldde dat vanwege de harde wind minder vliegtuigen konden opstijgen en landen. Daardoor zijn veel vluchten vertraagd en geannuleerd.

De wind zorgde naast de ongeregeldheden ook voor mooie plaatjes, zoals op het strand in Egmond aan Zee en op Texel.

Hart van Nederland / ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.