Terug

Volg Hart van Nederland

Hevige regenval in het noorden: veel wateroverlast in Friesland

Weerbericht

22 aug 2021, 12:24

Over het noorden van het land zijn zondag zware buien getrokken, waaruit lokaal tientallen millimeters neerslag is gevallen. Vooral in Friesland zorgden de buien op verschillende plaatsen voor flinke wateroverlast.

Bij de meldkamer van de hulpdiensten in Friesland komen sinds zondagochtend veel meldingen van wateroverlast binnen. In het zuiden van de provincie, rond Heerenveen en Joure, lijken de problemen het grootst. Daar staan straten blanken omdat riolen het water niet kunnen verwerken. In sommige plaatsen is de brandweer uitgerukt om te helpen.

(Tekst gaat verder onder tweets)

Woudsend onder water gelopen

Vooral vanuit Woudsend delen mensen beelden van ondergelopen straten en campings. Ook is een enkele kelder ten prooi gevallen aan het water. De toegangswegen naar het Friese dorp zijn afgezet. Brandweerkorpsen uit de regio zijn uitgerukt om de overlast te bestrijden, zo meldt onder meer de brandweer in Balk. Verschillende straten worden leeggepompt.

(Tekst gaat verder onder tweets)

De hevige regenval zorgt naast wateroverlast ook voor waterpret in Woudsend. Op social media gaan bijvoorbeeld beelden rond van iemand die op een jetski rondjes scheurt op een ondergelopen straat. Ook zijn er inwoners die er hun surfboard maar bij hebben gepakt voor een rondje door het dorp.

(Tekst gaat verder onder tweets)

Tot wel 130 millimeter gevallen

Volgens Weer.nl is er in Woudsend tot nu toe minstens honderd millimeter regen gevallen. Lokale (amateur)weerstations maken melding van zelfs 130 millimeter. In het noorden kan het in de middag van tijd tot tijd flink nog regenen, omdat de storing nog even blijft rondtollen over de noordelijke provincies. Tegen de avond trekken de meeste buien weg.

Het KNMI had zondagochtend code geel uitgeroepen voor Friesland, Groningen, Drenthe en Noord-Holland vanwege de zware regenval. Later werd die waarschuwing ingetrokken voor Drenthe en Groningen en gold code geel ook in Flevoland. Rond 15.15 uur trok het instituut alle weerswaarschuwingen in en geldt weer overal in Nederland code groen.

Bekijk hieronder het weerbericht voor vandaag

Weerbericht zondag 22 augustus 2021
1:29
Weerbericht zondag 22 augustus 2021

Tekst: Hart van Nederland/ANP / Foto: Noormannen

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.